Omslagfoto blog - La Concha

La Concha beklimmen – mijn persoonlijke ervaring en 6 tips

‘Ik denk dat we er al bijna zijn, daar is de top', zegt mijn man als we ongeveer 50 minuten aan het zijn. We komen net boven de bebossing uit en zien een grote rots voor ons opstijgen. Zou dit de top van La Concha zijn?

La Concha beklimmen duurt gemiddeld 6/7 uur (heen en terug). Maar ja, wij zijn jong en hebben een goede conditie, dus het zou best eens kunnen. Je raad het al, het was hem niet. En we hebben dit moment zeker nog 4 keer gehad met steeds een nieuwe bergtop in het vizier 🤷‍♀️. 

Over La Concha in Marbella

La Concha (letterlijke vertaling: de schelp) is de hoogste berg van Marbella (1270m). Hij is vanaf iedere plek in de regio te herkennen aan de prachtige schelpvorm. De berg heeft ook veel invloed op het klimaat van Marbella.

La Concha beklimmen - Marbella

Het is een bekende wandelroute naar de top die ook wel Pico de La Concha genoemd wordt. Met helder weer heb je vanaf hier een spectaculair uitzicht tot aan Marokko en Gibraltar. Iedere keer als we in Marbella waren kriebelde het om dit hike aan te gaan en dit was het moment!

Bekijk hieronder de video van mijn avontuur!

La Concha beklimmen vanafIstán of Refugio el Juanar

Het was zonnige dinsdag 17 april, 10:07 uur en een graad of 20. Je kan de La Concha in Marbella beklimmen vanaf Istán (30 minuten rijden vanaf het centrum van Marbella) of Refugio el Juanar (24 minuten rijden). VanafIstán is het een kortere route naar de top, maar wel steiler en dus een stuk pittiger. Wij kozen voor Refugio el Juanar en parkeerden daar de auto.

Klaar voor de klim

Ik was klaar voor de start met simpele sportschoenen, een legging, t-shirt en windjack. Onze backpack was ingepakt met factor 30, boterhammen, fruit, energierepen en water (je moet er toch niet aan denken dat je verdwaalt en zonder komt te zitten).

Al snel liepen we een pijnbomenbos in op een breed, bruin zandpad. De zon die door de bomen scheen gaf een prachtig beeld. Vol energie en wat lichte zenuwen, maakte ik het eerste filmpje voor het thuisfront ‘we gaan beginnen!'.

Na 10 minuten kwam er een t-splitsing. Er schijnen gemarkeerde paaltjes/stenen langs de route te staan die je de weg wijzen. Er stonden daar inderdaad twee paaltjes in de vorm van een pijl, alleen met niks erop en ze wezen beide de tegenovergestelde richting uit, great. We hebben daarna geen aanwijzing meer gezien…

Het pad werd steeds smaller en we zetten langzaam de eerste klim in. Ik voelde me een echte avonturier, ook al was dit de eerste hike van mijn leven. En die van mijn man ook. Op het eerste uitkijkpunt (toen we dus dachten dat de top in zicht was) aten we ons eerste bammetje met pindakaas met op links een prachtig uitzicht over de zee.

Gaan we door?

De echte uitdaging kwam ergens halverwege toen we langs een rand moesten lopen die daarnaast zó steil naar beneden liep, dat ik echt bereid was om te draaien. Was La Concha beklimmen wel zo'n goed idee? Op de terugweg bleek dat we hoger hadden moeten lopen en daar kettingen hingen om je aan vast te houden. Na deze overwinning was een uitgebreide lunch wel op zijn plaats. 

Voor een after lunch dip hadden we geen tijd. We hadden waarschijnlijk nog iets van een uur te gaan, dus go go go! De klim werd steeds rotsachtiger en het uitzicht fenomenaler. En steeds als we dachten dat het eindpunt in zicht was, rees erachter een nog hogere top op.

NIEUW: Gids – Wat Te Doen In Marbella

In deze digitale gids heb ik meer dan 30 tips gebundeld voor leuke activiteiten in Marbella.

Gids – Met Kinderen Naar Marbella

In deze digitale gids heb ik meer dan 25 tips gebundeld voor een vakantie naar Marbella met kind(eren).

On top of the world.. ehh La Concha

Maar áls je hem dan ziet, dan weet je zeker dat dit de echte top is! We gingen er sneller van lopen en rond 13:00 uur ploften we neer op het beroemde bankje. Omringt door de zee, bergen, stuwmeren en Gibraltar en Marokko in de verte. 

Wat was dat te gek! Trots op elkaar en met een voldaan gevoel begonnen we na een kwartiertje pauze aan de afdaling.

De terugweg ging iets soepeler  en we hadden blijkbaar niet altijd de juiste route gekozen. In de meeste gevallen zie je wel een soort pad lopen, maar als het ‘pad' alleen maar uit rotsen bestaat heb je soms geen idee of je nou links- of rechtsom een berg moet. Om deze reden deden we er op de terugweg een half uur minder over. Tja, beginnende hikers zullen we maar zeggen. 

Om 16:23 en 22.769 stappen later, kwamen we weer terug bij de auto. We sleepten onze vermoeide voeten en benen op de stoelen en reden met gloeiende wangen terug. 

Lager gelegen uitzichtpunten

Wil je met kinderen La Concha beklimmen? Of heb je geen zin om de hele dag ervoor uit te trekken? Dan zijn er nog 3 andere uitzichtpunten op de route die makkelijker bereikbaar zijn:

  • Het uitzichtpunt ‘Mirador del Corzo' ligt op 500 meter lopen vanaf Refugio de Juanar.
  • Het uitzichtpunt ‘Mirador del Macho Montès' ligt op zo'n 1.3 kilometer lopen. Dit is een populaire route voor met kinderen. De route loopt door een olijfboomgaard en eindigt bij een mooi uitkijkpunt over Marbella.
  • Het uitzichtpunt ‘Cruz de Juanar' ligt iets hoger, op ongeveer een uur lopen en geeft een prachtig uitzicht.

Overnachten in de buurt van La Concha

Als je La Concha gaat beklimmen vanaf Refugio el Juanar zit je vlakbij het bergdorp Ojén. Een authentiek Spaans plaatsje met witte huizen in de bergen van de Sierra Blanca. Je vindt hier veel grotten en de mooiste wandelpaden maar ook een molenmuseum en een wijnmuseum.

In Ojén vind je het authentieke boetiekhotel La Posada del Angel, gerund door 2 Nederlandse stellen. Hier hangt een Andalusische sfeer met Moorse details en de kamers zijn gebouwd rondom een sfeervolle patio. Een perfecte hotel op 20 minuten rijden vanaf Marbella als je houdt van de natuur, wandelen en kleine dorpjes bezoeken.

Mijn ervaring en tips

La Concha beklimmen was echt een onvergetelijk avontuur! We zijn in totaal denk ik zo'n 8 mensen tegengekomen en regelmatig waan je je dus alleen in die prachtige natuur. 

De verschillende emoties die voorbij komen. Neem ik nu dat broodje? Kan ik dat flesje water wel opdrinken of zit ik dan straks zonder? Ik zie de top! Oh nee, toch niet. Au, mijn voeten doen pijn. Wauw, wat een prachtig uitzicht. 

Wil jij ook La Concha beklimmen? Hierbij mijn 6 persoonlijke tips:

  • Beklim La Concha in het voor- of najaar voor een fijne temperatuur tussen de 20°C en 24°C ⛰
  • In deze periode van het jaar is de lucht (met mooi weer) vaak helderder dan in de zomer en heb je meer kans om Marokko en Gibraltar te zien ☀️
  • Vergeet je zonnebrand niet + je nek in te smeren (deze beginnersfout maakten wij namelijk…) 🔥
  • Trek een bodywarmer aan, dat voelt niet zwaar en geeft precies genoeg warmte 👚
  • Ik heb de wandeling gedaan op sneakers, wat mij betreft is het niet nodig om echte bergschoenen te dragen 🥾
  • Ga net als ik met jouw liefde, de perfecte activiteit voor wat quality time en goede gesprekken ❤️

Naast deze toffe wandeling zijn er nog zoveel meer leuke dingen om te doen in Marbella. Of vind je het beklimmen van deze berg iets too much? Dan heb ik nog een aantal andere mooie wandelingen in de omgeving.

Meestgestelde vragen

Waar ligt La Concha?

La Concha is onderdeel van de bergrug Sierra Blanca in de provincie Málaga. Het is de één na hoogste top van de rug en is vanaf bijna iedere plek in de omgeving van Marbella te herkennen aan de prachtige schelpvorm. La Concha betekent ook letterlijk ‘de schelp'.

Hoe hoog is de berg La Concha?

La Concha ligt op 1270 meter hoogte en is daarmee de één na hoogste top van bergrug Sierra Blanca. Je kan La Concha beklimmen vanafIstán of Refugio el Juanar. Vanaf Istán is het een korte maar wel steilere route naar de top. Vanaf Refugio el Juanar doe je er iets langer over maar beter de doen voor wandelaars met wat minder ervaring.

Moet ik van te voren boeken als ik La Concha wil beklimmen?

Nee, je hoeft niet van te voren te boeken als je de bergtop La Concha wilt beklimmen. Het is openbaar en gratis.

Wanneer kan ik het beste deze berg beklimmen?

Je kan het beste La Concha beklimmen in het voor- of najaar, dan is het niet te warm of te koud. Ook heb je op een zonnige dag meer kans op een heldere hemel zodat je Marokko mooi kan zien liggen (in de zomer kan het nog wel eens heiig zijn).

Het is wel verstandig om van te voren het weerbericht te checken. Je wilt natuurlijk geen laaghangende bewolking zodat je niet kan genieten van het prachtige uitzicht en probeer harde wind ook te vermeiden.

Hoe lang doe je erover om de top te bereiken?

Gemiddeld doe je er zo'n 3,5 uur over om de top van La Concha te bereiken. Heen en terug doe je er dus zo'n 6 a 7 uur over de totale wandeling. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe snel je loopt, hoeveel pauze je neemt en wat de weersomstandigheden zijn.

Wij hebben er in totaal 6,5 uur over gedaan, inclusief +/- 30 minuten pauze.

Is La Concha beklimmen geschikt voor kinderen?

Naar mijn ervaring is het beklimmen van de top van La Concha niet geschikt voor kinderen. Echter zijn er ook 3 tussentijdse uitzichtpunten. Het uitzichtpunt ‘Mirador del Macho Montès' ligt op zo'n 1.3 kilometer lopen. Dit is een populaire route voor met kinderenen heeft een mooi uitzicht over Marbella.

Wil jij ook La Concha beklimmen? Of heb je deze al beklommen? Laat me jouw ervaring of vragen weten in een reactie onder deze blog, ik ben benieuwd!

Op deze site kan je affiliatelinkjes tegenkomen. Dit betekent dat als jij hierop klikt en iets boekt, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar het geeft mij de mogelijkheid om leuke content over Marbella te blijven maken. De plekken die ik tip, zijn met zorg door mij uitgekozen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *