Feestdagen Spanje 2022

De officiële feestdagen van Spanje en Andalusië in 2023 en 2024

In deze blog lees je alles over de officiële feestdagen van Spanje in 2023 en 2024. Ook lees je welke feestdagen er in de regio Andalusië en in de gemeente Marbella gevierd worden. Het overgrote deel van de Spaanse bevolking is katholiek. Spanje staat bekend om de vele nationale, regionale maar ook zelfs . Hoe vaak ik zelf niet voor een dichte winkel, bank of supermarkt stond. Heb je kids? In deze blog vind je ook de data van de schoolvakanties en vrije dagen.

Over de Spaanse feestdagen

Spanje telt 10 nationale feestdagen. Daarnaast zijn er in 2023 nog 3 regionale feestdagen en 2 lokale feestdagen, 15 in totaal. In 2024 zijn er nog 2 regionale feestdagen en 2 lokale feestdagen, 14 in totaal.

Houd ook rekening met een ‘puente‘ (vertaling: brug). Soms als een feestdag op een zondag valt kan een regio zoals Andalusië deze verplaatsen naar de maandag. Of als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, krijgen of nemen Spanjaarden de dag tussen het weekend vaak vrij voor een lang weekend. Dit wordt een ‘puente' ofwel brug genoemd.

Tijdens een Puente is het vaak druk aan de Spaanse costa's dus ook in Marbella.

De officiële feestdagen van Spanje in 2023

Hieronder vind je een lijst van de officiële feestdagen in 2023 van Spanje (nationaal) in Andalusië (regionaal) en Marbella (lokaal).

DatumFeestdag (Spaans)Feestdag (NL)Waar gevierd
Zondag 1 & 2 januariAño NuevoNieuwjaarsdagNationaal
Vrijdag 6 januariDía de los ReyesDriekoningenNationaal
Dinsdag 28 februariDía de AndalucíaDag van AndalusiëRegionaal
Donderdag 6 aprilJueves SantoWitte DonderdagRegionaal
Vrijdag 7 aprilViernes SantoGoede VrijdagNationaal
Maandag 1 meiFiesta del TrabajoDag van de ArbeidNationaal
Zondag 11 juniSan BernabéSint BarnabasLokaal
Dinsdag 15 augustusLa AsunciónMaria-TenhemelopnemingNationaal
Donderdag 12 oktoberDía de la HispanidadNationale feestdag SpanjeNationaal
Donderdag 19 oktoberFéria de San Pedro de AlcántaraHet feest van San PedroLokaal
Woensdag 1 novemberTodos los SantosAllerheiligenNationaal
Woensdag 6 decemberDía de ConstituciónDag van de GrondwetNationaal
Vrijdag 8 decemberLa Inmaculada ConcepciónFeest der Onbevlekte OntvangenisNationaal
Maandag 25 decemberNavidadKerstmisNationaal

Bij alle feestdagen die vallen op een dinsdag of donderdag nemen veel Spanjaarden de maandag of de vrijdag vrij voor een extra lang weekend, dat noemen ze een puente. Als ze op donderdag 7 december vrij nemen hebben ze zelfs 5 dagen weekend. Het kan dan gezellig druk zijn aan de Spaanse kust.

Bron: https://calendarios.ideal.es

De officiële feestdagen van Spanje in 2024

Hieronder een lijstje van de officiële feestdagen in 2024 van Spanje (nationaal) in Andalusië (regionaal) en Marbella (lokaal).

DatumFeestdag (Spaans)Feestdag (NL)Waar gevierd
Maandag 1 januariAño NuevoNieuwjaarsdagNationaal
Zaterdag 6 januariDía de los ReyesDriekoningenNationaal
Woensdag 28 februariDía de AndalucíaDag van AndalusiëRegionaal
Donderdag 28 maartJueves SantoWitte DonderdagRegionaal
Vrijdag 29 maartViernes SantoGoede VrijdagNationaal
Woensdag 1 meiFiesta del TrabajoDag van de ArbeidNationaal
Dinsdag 11 juniSan BernabéSint BarnabasLokaal
Donderdag 15 augustusLa AsunciónMaria-TenhemelopnemingNationaal
Zaterdag 12 oktoberDía de la HispanidadNationale feestdag SpanjeNationaal
Zaterdag 19 oktoberFéria de San Pedro de AlcántaraHet feest van San PedroLokaal
Vrijdag 1 novemberTodos los SantosAllerheiligenNationaal
Vrijdag 6 decemberDía de ConstituciónDag van de GrondwetNationaal
Zondag 8 decemberLa Inmaculada ConcepciónFeest der Onbevlekte OntvangenisNationaal
Woensdag 25 decemberNavidadKerstmisNationaal

Bij alle feestdagen die vallen op een dinsdag of donderdag nemen veel Spanjaarden de maandag of de vrijdag vrij voor een extra lang weekend, dat noemen ze een puente. Het kan dan gezellig druk zijn aan de Spaanse kust.

Bron: https://calendarios.ideal.es

De feestdagen van Andalusië en Marbella

Hieronder lees je alles over de feestdagen die in Andalusië en Marbella gevierd worden.

Ontvang de gratis Mini Gids!

Marbella_Travel_Guide_mini_gids_
  • voor jouw
  • Mijn 12 favoriete hotspots
  • Google Maps kaart*Door je aan te melden ontvang je onze nieuwsbrief en verwerken wij jouw persoonsgegevens. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Año Nuevo – Nieuwjaarsdag

Op 1 januari, nieuwjaarsdag, is het gebruikelijk om met de familie de eerste maaltijd van het jaar te eten. Belangrijker misschien nog is oudejaarsavond met een leuke Spaanse traditie. In de laatste 12 seconden van het jaar eet je iedere seconde een druif. Lukt het je om op tijd deze 12 druiven te eten? Dan kan je rekenen op een jaar vol geluk. Spoel deze weg met een glaasje Cava en het proost met elkaar op een gelukkig nieuwjaar: Feliz año nuevo

In 2024 valt Nieuwjaarsdag op een maandag. In 2023 viel Nieuwjaarsdag op een zondag en daarom waren ze in Andalusië ook op maandag 2 januari nog vrij. Wat een luxe he? De regio mag dit dan zelf bepalen.

Ontdek wat er te doen is tijdens kerst en oud en nieuw in Marbella.

Día de los Reyes – Driekoningen

Voor de kinderen is Día de los Reyes een van de belangrijkste feestdagen van Spanje. Je kan deze dag het beste vergelijken met Sinterklaas. Het begint eigenlijk de dag ervoor al met de ‘Cabalgata de los Reyes Magos', een traditionele optocht waarbij de Driekoningen ontvangen worden.

De ene na de andere praalwagen rijdt voorbij en er wordt met snoep gestrooid. Spaanse kinderen kijken hier het hele jaar naar uit en zetten 's avonds met spanning hun schoen onder de kerstboom. Op 6 januari is het tijd om de cadeautjes uit te pakken en eten ze Roscón de Reyes, een ronde cake met fruit.

Día de Andalucía – Dag van Andalusië (regionaal)

Op 28 februari viert Andalusië dat de regio in 1980 een autonome gemeenschap werd. Voor veel mensen is dit een vrije dag en de meeste winkels zijn gesloten. Na deze dag start de wintervakantie voor schoolgaande kinderen, deze wordt ‘semana blanca' genoemd.

Jueves Santo & Viernes Santo – Witte Donderdag & Goede Vrijdag

De hele week voor Pasen, ook wel ‘Semana Santa' (Heilige Week) genoemd, wordt in Spanje uitgebreid gevierd. In de grote steden zie je overal indrukwekkende processies, georganiseerd door de kerk. Ze dragen in de optocht twee tronen met zich mee met een beeld van Jezus Christus en de Heilige Maagd Maria. Dit alles omringt door muziek, wierook, kandelaars en andere religieuze voorwerpen. Dit trekt altijd enorm veel publiek dus zorg op tijd voor een plekje als je wilt kijken!

Kinderen hebben deze week schoolvakantie en de meeste Spanjaarden zijn vrij op Jueves Santo (Witte Donderdag) & Viernes Santo (Goede Vrijdag). De week eindigt met Pasen wat ook traditioneel gevierd wordt met gerechten zoals Hornazo en Pestiños.

Fiesta del Trabajo – Dag van de Arbeid

In Nederland gaat deze dag stilletjes voorbij maar 1 mei is wel een officiële feestdag in Spanje. Ook hier kan er een link gelegd worden met het katholieke geloof, in dit geval de dag van Sint Jozef als arbeider. Geen grote festiviteiten maar doordat Spanjaarden dan een langer weekend vrij zijn, zie je vaak meer drukte aan de kustplaatsen zoals Marbella

Féria de San Bernabé – Sint Barnabas

Ieder jaar op 11 juni brengt Marbella hulde aan zijn beschermheer San Bernabé. Het is een van de grootste feestdagen van Marbella die in het oude centrum gevierd wordt. Het is een traditionele ‘kermis‘ met eten, drinken, concerten, dansvoorstellingen, parades en natuurlijk de kenmerkende ‘casetas' (kraampjes).

Tijdens deze feestdag wordt elk jaar de ‘Rey' en ‘Reina' (koning en koningin) van de féria gekozen.

La Asunción – Maria-Tenhemelopneming

Voor de katholieke Spanjaarden is 15 augustus een belangrijke vrije dag. Belangrijker dan Pinksteren en Hemelvaartdag, wat daar eigenlijk niet gevierd wordt. Bij deze feestdag kan je dorpsfeesten en vuurwerkshows verwachten.

Día de la Hispanidad – Nationale feestdag van Spanje

Kenmerkend voor deze dag op 12 oktober zijn de militaire parades in Madrid richting de Koning en de Minister-President. Winkels zijn dicht maar de meeste musea zijn open. Het is dan vaak wel druk dus regel van te voren je kaartje.

Féria de San Pedro de Alcántara (lokale feestdag)

Net als de Féria de San Bernabé is ook dit een lokale feestdag, maar dan voor San Pedro de Alcántara, gelegen in de gemeente Marbella. Er zijn vaak gedurende de hele week festiviteiten met op 19 oktober de ‘grote dag'.

Ter ere van de beschermheer is er 's ochtends een plechtige mis en daarna een processie. Daarna barst het feest los met marktkraampjes en een kermis met verschillende optredens. Ook hier wordt een koning, koningin en miss gekozen.

Todos los Santos – Allerheiligen

Op 1 november worden overleden personen herdacht. Veel families gaan naar begraafplaatsen om het graf mooi te maken en bloemen neer te leggen.

Día de Constitución – Dag van de Grondwet

Op 6 december vieren de Spanjaarden dat de grondwet door middel van een referendum werd goedgekeurd in 1978 (na dictator Franco). De dagen ervoor wordt het parlementsgebouw opengesteld voor publiek.

La Inmaculada Concepción – Feest der Onbevlekte Ontvangenis

De onbevlekte ontvangenis van Maria wordt op 8 december gevierd. Er wordt meestal niks speciaals gedaan, maar veel Spanjaarden maken een ‘puente' met dag Dia de Constitución zodat ze langer vrij zijn.

Navidad – Kerstmis

Feliz Navidad! In Spanje vieren ze alleen kerst op 25 december (eerste kerstdag). Kerstavond, ofwel ‘nochebuena' is wel een heel belangrijk moment waarbij ze met de hele familie samenkomen voor een traditioneel diner. Daarna gaan ze vaak naar de mis in de kerk. De dag erop komt de familie weer samen maar dan voor een uitgebreide lunch.

Het is trouwens gebruikelijk dat de horeca op kerstavond en kerst dicht is. Wil je kerst in Marbella vieren? Lees dan deze blog over wat er allemaal te doen is.

Feestdagen van Spanje - kerst Marbella

Ben je in Marbella rondom kerst? Zet dan op 22 december de tv aan. Spanjaarden zijn dol op loterijen, maar de kerstloterij spant de kroon. In de weken ervoor worden op iedere hoek van de straat loten verkocht en fantaseren ze allemaal over de hoofdprijs ‘el gordo'. Op 22 december wordt dit grote spektakel op nationale tv uitgezonden. De nummers worden getrokken door kinderen en zingend opgenoemd. Zeker waard om eens te kijken!

Feestdagen van Spanje - kerst - El Gordo

Schoolvakanties in Spanje en Andalusië – schooljaar 2023-2024

Naast de feestdagen die hierboven beschreven zijn, zijn er ook nog een aantal schoolvakanties waar je rekening mee kan houden.

Schoolvakantie (Spaans)Schoolvakantie (NL)Data
Vacaciones de verano 2023Zomervakantie 20233 juli t/m 31 augustus
Vacaciones Navidad 2023-2024Kerstvakantie 2023-202425 december t/m 5 januari
Semana Santa 2024Voorjaarsvakantie 202425 t/m 29 maart
Vacaciones de verano 2024Zomervakantie 20241 juli t/m 31 augustus

Vrije schooldagen buiten de feestdagen om:

  • Donderdag 7 december 2023
  • Donderdag 29 februari 2024
  • Dinsdag 30 april 2024

Bron: https://www.juntadeandalucia.es

Welke feestdagen van Spanje mag je niet missen

Welke feestdagen van Spanje zijn het wat mij betreft echt waard om je vakantie naar Marbella met een paar dagen te vervroegen of te verlengen?

Dan zou ik zeggen: Semana Santa (de week voor Pasen) en Navidad (kerst). Dit is iets wat wij in Nederland niet echt vieren en om te zien hoe Spanjaarden met deze feestweek uitpakken is indrukwekkend om een keer mee te maken! Heb je kinderen? Dan is Dia de Los Reyes (Driekoningen) ook echt een aanrader.

Wil je meer te weten komen over Marbella? Ontdek hier alles wat je moet weten.

Veelgestelde vragen over de feestdagen van Spanje

Hoeveel feestdagen zijn er in Spanje in 2023 en in 2024?

Spanje telt 10 nationale feestdagen. Daarnaast zijn er in 2023 nog 3 regionale feestdagen en 2 lokale feestdagen, 15 in totaal. In 2024 zijn er nog 2 regionale feestdagen en 2 lokale feestdagen, 14 in totaal.

Welke feestdagen vieren ze in Andalusië en Marbella in 2023 en 2024?

Andalusië heeft 1 officiële eigen feestdag: Día de Andalucía op 28 februari. Daarnaast zijn er nog 2 lokale feestdagen: Féria de San Bernabé en Féria de San Pedro de Alcántara. Beide feestdagen zijn ter ere van de beschermheer en dit wordt traditioneel gevierd met een mis in de kerk, processies, marktjes, een kermis en veel eten, muziek en dans.

Wat is een 'puente'?

De letterlijke vertaling van puente is ‘brug'. Dit is een dag dat Spanjaarden vrij nemen of krijgen om naar een andere feestdag te overbruggen en dus langer vrij te zijn. Een regio (zoals Andalusië) kan een feestdag die op een zondag valt, verplaatsen naar de maandag. Of als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, nemen Spanjaarden de dag tussen het weekend vaak vrij voor een lang weekend. Dit wordt een puente genoemd en zorgt vaak voor meer drukte aan de stranden.

Hoe vieren Spanjaarden een feestdag?

Het overgrote deel van de Spaanse bevolking is katholiek. Op veel feestdagen zal een bezoek aan de kerk centraal staan. Verder zijn Spanjaarden echte familiemensen en gaan ze op een feestdag vaak uitgebreid lunchen. In het geval van een puente (zie bovenstaande vraag) gaan ze vaak naar een kustplaats om te genieten van het .

Jij komt vanaf nu niet meer voor verrassingen te gaan als het gaat over de feestdagen in Spanje. Check goed van te voren of er een feestdag is tijdens jouw vakantie. Zo voorkom je dat je voor een dichte winkel staat of je weet juist wanneer je mee kan feesten! Wat vind jij de leukste feestdagen van Spanje? Laat het weten in een reactie onder deze blog.

Op deze site kan je affiliatelinkjes tegenkomen. Dit betekent dat als jij hierop klikt en iets boekt, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar het geeft mij de mogelijkheid om leuke content over Marbella te blijven maken. De plekken die ik tip, zijn met zorg door mij uitgekozen.

2 gedachten over “De officiële feestdagen van Spanje en Andalusië in 2023 en 2024”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *