Feestdagen Spanje 2022

De officiële feestdagen van Spanje en Andalusië in 2022

In deze blog lees je alles over de officiële feestdagen van Spanje in 2022. Maar ook welke gevierd worden in de regio Andalusië (waar Marbella een gemeente in is). Het overgrote deel van de Spaanse bevolking is katholiek. Spanje staat bekend om de vele nationale, regionale maar ook zelfs lokale feestdagen. Hoe vaak ik zelf niet voor een dichte winkel, bank of supermarkt stond. 

Over de Spaanse feestdagen

In 2022 zijn er 14 officiële feestdagen in Spanje. 3 daarvan worden niet gevierd in Andalusië, maar Andalusië heeft ook een eigen feestdag. Uiteindelijk zijn er dus 12 feestdagen die in Andalusië/Marbella gevierd worden.

Houd ook rekening met een ‘puente‘ (vertaling: brug). Soms als een feestdag op een zondag valt kan een regio zoals Andalusië deze verplaatsen naar de maandag. Of als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, krijgen of nemen Spanjaarden de dag tussen het weekend vaak vrij voor een lang weekend. Dit wordt een ‘puente’ ofwel brug genoemd.

De officiële feestdagen van Spanje in 2022

Hieronder een lijstje van de officiële feestdagen van Spanje, met de eventuele ‘puentes’ in Andalusië/Marbella

 • Zaterdag 1 januari: Año Nuevo (Nieuwjaarsdag)
 • Donderdag 6 januari: Día de los Reyes (Driekoningen)
 • Maandag 28 februari: Día de Andalucía (Dag van Andalusië, regionale feestdag
 • Zaterdag 19 maart: Día de San José (Dag van San José, wordt niet gevierd in Andalusië)
 • Donderdag 14 april: Jueves Santo (Witte Donderdag)
 • Vrijdag 15 april: Viernes Santo (Goede Vrijdag)
 • Zondag 17 april: Domingo de Pascua (Eerste Paasdag, wordt niet gevierd in Andalusië)
 • Maandag 18 april: Lunes de Pascua (Tweede Paasdag, wordt niet gevierd in Andalusië)
 • Zondag 1 mei: Fiesta del Trabajo (Dag van de Arbeid, let op: maandag 2 mei is een ‘puente’ en zijn ze in Andalucië ook vrij)
 • Maandag 15 augustus: La Asunción (Maria-Tenhemelopneming)
 • Woensdag 12 oktober: Día de la Hispanidad (Nationale feestdag Spanje)
 • Dinsdag 1 november: Todos los Santos (Allerheiligen)
 • Dinsdag 6 december: Día de Constitución (Dag van de Grondwet)
 • Donderdag 8 december: La Inmaculada Concepción (Feest der Onbevlekte Ontvangenis)
 • Zondag 25 december: Navidad (Kerstmis, let op: maandag 26 december is een ‘puente’ en zijn ze in Andalucië ook vrij)

Bron: https://calendarios.ideal.es

Hieronder lees je alles over de 12 feestdagen die in Andalusië gevierd worden.

Zaterdag 1 januari: Año Nuevo (Nieuwjaarsdag)

Op nieuwjaarsdag is het gebruikelijk om met de familie de eerste maaltijd van het jaar te eten. Belangrijker misschien nog is oudejaarsavond met een leuke Spaanse traditie. In de laatste 12 seconden van het jaar eet je iedere seconde een druif. Lukt het je om op tijd deze 12 druiven te eten? Dan kan je rekenen op een jaar vol geluk. Spoel deze weg met een glaasje Cava en het proost met elkaar op een gelukkig nieuwjaar: Feliz año nuevo

Wil je oud en nieuw in Marbella vieren? Lees dan deze blog over wat er allemaal te doen is.

Donderdag 6 januari: Día de los Reyes (Driekoningen)

Voor de kinderen is dit een van de belangrijkste feestdagen van Spanje. Je kan deze dag het beste vergelijken met Sinterklaas. Het begint eigenlijk de dag ervoor al met de ‘Cabalgata de los Reyes Magos’, een traditionele optocht waarbij de Driekoningen ontvangen worden.

De ene na de andere praalwagen rijdt voorbij en er wordt met snoep gestrooid. Spaanse kinderen kijken hier het hele jaar naar uit en zetten ’s avonds met spanning hun schoen onder de kerstboom. Op 6 januari is het tijd om de cadeautjes uit te pakken en eten ze Roscón de Reyes, een ronde cake met fruit.

Vraag gratis de Marbella Travel Guide Mini Gids aan​

Marbella_Travel_Guide_mini_gids_

Onmisbaar voor iedereen die naar Marbella gaat!

Vul je naam en e-mail in en ontvang direct de mini gids met mijn 12 favoriete hotspots (slapen, horeca, doen en stranden).Door je aan te melden ontvang je onze nieuwsbrief en verwerken wij jouw persoonsgegevens. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Maandag 28 februari: Día de Andalucía (Dag van Andalusië, regionale feestdag)

Deze dag viert Andalusië dat de regio in 1980 een autonome gemeenschap werd. Voor veel mensen is dit een vrije dag en de meeste winkels zijn gesloten. Na deze dag start de wintervakantie voor schoolgaande kinderen, deze wordt ‘semana blanca’ genoemd.

Donderdag 14 & vrijdag 15 april: Jueves Santo & Viernes Santo (Witte Donderdag & Goede Vrijdag)

De hele week voor Pasen, ook wel ‘Semana Santa’ (Heilige Week) genoemd, wordt in Spanje uitgebreid gevierd. In de grote steden zie je overal indrukwekkende processies, georganiseerd door de kerk. Ze dragen in de optocht twee tronen met zich mee met een beeld van Jezus Christus en de Heilige Maagd Maria. Dit alles omringt door muziek, wierook, kandelaars en andere religieuze voorwerpen. Dit trekt altijd enorm veel publiek dus zorg op tijd voor een plekje als je wilt kijken!

Kinderen hebben deze week schoolvakantie en de meeste Spanjaarden zijn vrij op donderdag 14 Jueves Santo (Witte Donderdag) & vrijdag 15 april Viernes Santo (Goede Vrijdag). De week eindigt met Pasen (17 en 18 april) wat ook traditioneel gevierd wordt met gerechten zoals Hornazo en Pestiños. 18 april is alleen in Andalusië geen vrije dag.

Zondag 1 mei: Fiesta del Trabajo (Dag van de Arbeid)

In Nederland gaat deze dag stilletjes voorbij maar dit is wel een officiële feestdag in Spanje. Ook hier kan er een link gelegd worden met het katholieke geloof, in dit geval de dag van Sint Jozef als arbeider. In Andalusië is maandag 2 mei een puente en zijn ze dus vrij. Geen grote festiviteiten maar doordat Spanjaarden dan een langer weekend vrij zijn, zie je vaak meer drukte aan de kustplaatsen zoals Marbella

Maandag 15 augustus: La Asunción (Maria-Tenhemelopneming)

Voor de katholieke Spanjaarden is dit een belangrijke vrije dag. Belangrijker dan Pinksteren en Hemelvaartdag, wat daar eigenlijk niet gevierd wordt. Bij deze feestdag kan je dorpsfeesten en vuurwerkshows verwachten.

Woensdag 12 oktober: Día de la Hispanidad (Nationale feestdag Spanje)

Kenmerkend voor deze dag zijn de militaire parades in Madrid richting de Koning en de Minister-President. Winkels zijn dicht maar de meeste musea zijn open. Het is dan vaak wel druk dus regel van te voren je kaartje.

Dinsdag 1 november: Todos los Santos (Allerheiligen)

Deze dag worden overleden personen herdacht. Veel families gaan naar begraafplaatsen om het graf mooi te maken en bloemen neer te leggen.

Dinsdag 6 december: Día de Constitución (Dag van de Grondwet)

Op deze dag vieren de Spanjaarden dat de grondwet door middel van een referendum werd goedgekeurd in 1978 (na dictator Franco). De dagen ervoor wordt het parlementsgebouw opengesteld voor publiek.

Donderdag 8 december: La Inmaculada Concepción (Feest der Onbevlekte Ontvangenis)

De onbevlekte ontvangenis van Maria wordt op deze dag gevierd. Er wordt meestal niks speciaals gedaan, maar veel Spanjaarden maken een ‘puente’ met dag Dia de Constitución zodat ze langer vrij zijn.

Zondag 25 december: Navidad (Kerstmis)

Feliz Navidad! In Spanje vieren ze alleen op 25 december (eerste kerstdag). Kerstavond, ofwel ‘nochebuena’ is wel een heel belangrijk moment waarbij ze met de hele familie samenkomen voor een traditioneel diner. Daarna gaan ze vaak naar de mis in de kerk. De dag erop komt de familie weer samen maar dan voor een uitgebreide lunch.

Het is trouwens gebruikelijk dat de horeca op kerstavond en kerst dicht is. Wil je kerst in Marbella vieren? Lees dan deze blog over wat er allemaal te doen is.

Feestdagen van Spanje - kerst Marbella

Ben je in Marbella rondom kerst? Zet dan op 22 december de tv aan. Spanjaarden zijn dol op loterijen, maar de kerstloterij spant de kroon. In de weken ervoor worden op iedere hoek van de straat loten verkocht en fantaseren ze allemaal over de hoofdprijs ‘el gordo’. Op 22 december wordt dit grote spektakel op nationale tv uitgezonden. De nummers worden getrokken door kinderen en zingend opgenoemd. Zeker waard om eens te kijken!

Feestdagen van Spanje - kerst - El Gordo

Welke feestdagen van Spanje mag je niet missen

Welke feestdagen van Spanje zijn het wat mij betreft echt waard om je naar Marbella met een paar dagen te vervroegen of te verlengen?

Dan zou ik zeggen: Semana Santa (de week voor Pasen) en Navidad (kerst). Dit is iets wat wij in Nederland niet echt vieren en om te zien hoe Spanjaarden met deze feestweek uitpakken is indrukwekkend om een keer mee te maken! Heb je kinderen? Dan is Dia de Los Reyes (Driekoningen) ook echt een aanrader.

Wil je meer te weten komen over Marbella? Ontdek hier alles wat je moet weten.

Veelgestelde vragen over de feestdagen van Spanje

Hoeveel feestdagen zijn er in Spanje in 2022?

Spanje telt in 2022 14 officiële feestdagen. Andalusië (waar de gemeente Marbella onder valt) heeft ook nog een eigen feestdag. 3 van de nationale feestdagen worden in Andalusië niet gevierd. Er zijn er dus 12 waar je rekening mee kan houden tijdens jouw vakantie in Marbella.

Welke feestdagen vieren ze in Andalusië in 2022?

Andalusië heeft 1 officiële eigen feestdag: Día de Andalucía op 28 februari 2022. Van de 14 officiële feestdagen in Spanje worden er 11 ook gevierd in Andalusië. Ze zijn allemaal te vinden in deze blog.

Wat is een ‘puente’?

De letterlijke vertaling van puente is ‘brug’. Dit is een dag dat Spanjaarden vrij nemen of krijgen om naar een andere feestdag te overbruggen en dus langer vrij te zijn. Een regio (zoals Andalusië) kan een feestdag die op een zondag valt, verplaatsen naar de maandag. Of als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, nemen Spanjaarden de dag tussen het weekend vaak vrij voor een lang weekend. Dit wordt een puente genoemd en zorgt vaak voor meer drukte aan de stranden.

Hoe vieren Spanjaarden een feestdag?

Het overgrote deel van de Spaanse bevolking is katholiek. Op veel feestdagen zal een bezoek aan de kerk centraal staan. Verder zijn Spanjaarden echte familiemensen en gaan ze op een feestdag vaak uitgebreid lunchen. In het geval van een puente (zie bovenstaande vraag) gaan ze vaak naar een kustplaats om te genieten van het .

Check dus goed van te voren of er een feestdag is tijdens jouw vakantie. Zo voorkom je dat je voor een dichte winkel staat of je weet juist wanneer je mee kan feesten! Wat vind jij de leukste feestdagen van Spanje? Laat het weten in een reactie onder deze blog.

Vliegtickets naar Marbella: tips & boeken

Hotels en andere accommodaties in Marbella

Ontdek Marbella met een huurauto

Op deze site kan je affiliatelinkjes tegenkomen. Dit betekent dat als jij hierop klikt en iets boekt, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar het geeft mij de mogelijkheid om leuke content over Marbella te blijven maken. De plekken die ik tip, zijn met zorg door mij uitgekozen.

2 reacties op “De officiële feestdagen van Spanje en Andalusië in 2022”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.