Canyoning, Benahavis River Walk

Canyoning in Marbella- een avontuurlijke tocht door een rivierkloof

Ben jij avontuurlijk aangelegd en heb je zin in wat actie tijdens jouw vakantie in Marbella? Dan is misschien wel wat voor jou! In deze blog lees je mijn ervaring met canyoning in Marbella en wat je moet weten over deze leuke wateractiviteit.

Wat is canyoning

Canyoning komt van het woord ‘canyon', een door erosie diep uitgesleten rivierdal. Canyoning is een avontuurlijke watersport waarbij je je door een kloof van a naar b verplaatst door middel van wandelen, klimmen, abseilen, springen, en/of glijden.

Het is een avontuurlijke wateractiviteit waarbij je prachtige en soms afgelegen natuurgebieden kan ontdekken die anders moeilijk toegankelijk zijn. Canyoning wordt ook wel een ‘‘ genoemd.

Het is een leuke familieactiviteit en in principe voor iedereen geschikt die kan zwemmen en een enigszins goede conditie heeft!

Wil jij gelijk zien hoe mijn canyoningavontuur was? Bekijk dan deze video!

Dit moet je weten over canyoning

Ontdek hier een aantal feitjes over canyoning.

 • Locaties. Populaire canyoning bestemmingen zijn onder andere de Franse Alpen, de Zwitserse Alpen, de Spaanse Pyreneeën (en Marbella ;)) en Nieuw-Zeeland. Ieder rivierdal heeft weer zijn eigen kenmerken en uitdagingen.
 • Niveau. Je kan deze activiteit op allerlei niveaus uitvoeren. Van een simpele wandeling en stukjes zwemmen tot aan klimmen en abseilen. In dat laatste geval is een goede uitrusting belangrijk om jezelf te beschermen en veilig te blijven. Denk hierbij aan een helm, een wetsuit, speciale canyoning-schoenen met goede grip en abseilapparatuur.
 • Technieken. Bij ondiep water kan je het prima af met alleen wandelen en zwemmen. Springen en glijden is alweer iets avontuurlijker en klimmen en abseilen wordt gedaan bij steile wanden.
 • Veiligheid. Het is aan te bevelen om de eerste keer met een gids jouw canyoningavontuur aan te gaan die bekend is met de kloof. Ook als je wat meer ervaring hebt is het belangrijk om met de juiste uitrusting op pad te gaan, de weersomstandigheden in de gaten te houden en gebruik te maken van de juiste technieken.
 • Natuurbeleving: het is een hele unieke manier om de natuur op een andere manier te ervaren. Je kan prachtige watervallen, rotswanden, kristalhelder water en soms zelfs grotten tegenkomen!

Canyoning in de omgeving van Marbella

Je zou het misschien niet verwachten maar op zo'n 20 minuten vanaf Marbella is er een prachtige plek om dit te doen! Vlakbij Benahavís ligt de Guadalmina en deze kloof is perfect voor een canyoningavontuur.

Benahavís is een stadje in de provincie Málaga en de regio Andalusië. De Guadalmina-rivier begint ongeveer ter hoogte van Igualeja en stroomt helemaal naar beneden tot aan de zee bij San Pedro de Alcántara.

De canyoningroute door de Guadalmina-rivier is een mix van wandelen, zwemmen, springen en eventueel abseilen. De route volgt de loop van de kristalheldere rivier door prachtige smalle kloven, watervallen en grotten.

Je kan dit doen op verschillende niveaus, van makkelijke delen geschikt voor beginners tot meer technische delen voor als je wat meer ervaring hebt.

Canyoning, Benahavis River Walk1

De Benahavís River Walk

Ik had al vaker iets voorbij zien komen van deze leuke watersport en ik was erg nieuwsgierig om dit een keer te doen. Ik kwam via via in contact met de Nederlandse Celine en Sem van Marbella Adventures die samen de Benahavís River Walk organiseren (beginnersniveau canyoning). Het werd tijd om dit eens uit te proberen dus al snel had ik deze activiteit geboekt.

De eerste keer weet je nog niet zo goed wat je kan verwachten dus ik vond het een fijn idee om met iemand te gaan die de omgeving goed kent en al veel ervaring had met deze route.

De kosten voor de Benahavís River Walk zijn €40 per persoon. Daarvoor is het volgende inclusief:

 • Een tour van ongeveer 3 uur met een (Engelssprekende) gids. Voor privé tours is een Nederlandssprekende gids ook beschikbaar.
 • Een veiligheidshelm, waterschoenen en eventueel een wetsuit in de koudere maanden.
 • Water en een snack na afloop van de tour.

De tour is geschikt vanaf 8 jaar. Verder moet je mobiel zijn en in staat om (met handen en voeten) licht te klimmen en af te dalen. Daarnaast moet je goed zelfstandig kunnen zwemmen.

Het hele jaar door kan je deze tour boeken, maar met slecht weer kan het om veiligheidsredenen geannuleerd worden. Je krijgt dan een terugbetaling en ze proberen de afspraak zo snel mogelijk te verzetten.

NIEUW: Gids – Wat Te Doen In Marbella

In deze digitale gids heb ik meer dan 30 tips gebundeld voor leuke activiteiten in Marbella.

Gids – Met Kinderen Naar Marbella

In deze digitale gids heb ik meer dan 25 tips gebundeld voor een vakantie naar Marbella met kind(eren).

Voorbereidingen

Ter voorbereiding kregen we het volgende advies:

 • Trek sport- en/of zwemkleding aan.
 • Draag oude sportschoenen of waterschoenen (waterschoenen kan je ook bij hun lenen).
 • Neem een handdoek mee.
 • Smeer je van te voren goed in met zonnebrand.
 • Optioneel: neem droge kleding en eigen drinken / eten mee.

In principe laat je alles achter in de auto (geen waardevolle spullen) want je kan niks meenemen tijdens de tour. Je kan wel een waterdicht telefoonhoesje meenemen zodat je zelf ook foto's kan maken tijdens de tour.

Op een warme zomerse dag in juli was het zover. Om 10:00uur verzamelden we met een groep van ongeveer 15 personen (inclusief een aantal kinderen) op een parkeerplaats vlakbij Benahavís.

Ik had een kort sportbroekje en -topje aan, een pet op en ik had een Go Pro geïnstalleerd om de tour vast te leggen, dus helemaal ready to go!

Canyoning- Benahavis River Walk

De canyoningtour

Vanaf de parkeerplaats wandelden we een stukje bergopwaarts totdat we met een trap konden afdalen naar de rivier. Hier vertelde Sem nog even de do's and dont's (stenen kunnen glad zijn, dus goed je voeten neerzetten, etc).

Daarna konden we het water in. En dat was koud. Heel koud. Maar misschien ben ik geen goede graadmeter, lees: koukleum eerste klas. De tocht begon gelijk met een (optionele) eerste sprong van een rots. Ik hou wel van een beetje uitdaging dus ik ging voor de sprong. Één voordeel, ik kon niet meer nadenken over de kou dus ik was één keer door.

De tocht bestond uit stukjes zwemmen, door ondiep water lopen, over rotsen heen klimmen en klauteren en vooral genieten van de prachtige omgeving. Ergens halverwege was er de mogelijkheid om een tweede sprong van een rots te maken, super leuk!

We kwamen onderweg ook andere groepen tegen, sommige waren wat meer ervaren en hadden allerlei materiaal bij zich om te abseilen. Misschien iets voor de volgende keer.

Onderweg kwamen we nog bij een super mooie waar je alleen aan het begin en eind kon staan, tussendoor moest je een wat langer stuk zwemmen. Heel bijzonder want normaal zou je niet op dit soort plekken terechtkomen.

Canyoning

Aan het eind kwamen we bij het laatste opstakel: een dam. Hier kwam je niet zo makkelijk overheen dus er was een touw meegenomen zodat we makkelijk langs de gladde rotsen aan de zijkant naar beneden konden glijden. Heel leuk!

Afsluiting en eindoordeel

Na ongeveer 2,5 uur canyoning kwamen we aan bij het eindpunt. Vanaf daar was het nog een klein stukje omhoog wandelen richting de parkeerplaats. Hier kregen we een flesje water en een reep, dat hadden we even nodig!

Ik vond canyoning echt heel erg leuk om te doen en zou het zeker aanraden. Je bent in een prachtige omgeving en je komt op plekken waar je normaal niet terecht zou komen. Het is lekker actief en een leuk avontuur.

Tegen het eind kreeg ik het wel behoorlijk koud, dus als je gevoelig bent voor kou zou ik zeker de wetsuit aantrekken.

Een voordeel aan canyoning voor beginners is dat het ook heel geschikt is voor gezinnen. Kinderen kunnen vanaf 8 jaar gewoon mee!

Onze gids Sem deed het ook super goed. Hij legde alles goed uit, had veel geduld met iedereen en hij zorgde voor een fijne sfeer in de groep.

Boek de Benahavís River Walk

Durf jij het avontuur aan en wil je deze toffe Benahavís River Walk doen onder begeleiding van een gids?

Meestgestelde vragen

Wat is canyoning?

Canyoning is een avontuurlijke wateractiviteit waarbij je door rivierdalen gaat wandelen, klimmen, abseilen, springen, zwemmen en glijden.
Hierdoor ontdek je prachtige en soms afgelegen natuurgebieden die anders moeilijk toegankelijk zijn. Canyoning wordt ook wel een ‘river walk' genoemd.

Voor wie is het geschikt?

Het is in principe geschikt voor iedereen die kan zwemmen en een enigszins goede conditie heeft. Verder moet je mobiel zijn en in staat om (met handen en voeten) licht te klimmen en af te dalen. Daarnaast moet je goed zelfstandig kunnen zwemmen.

Is canyoning geschikt voor kinderen?

Als kinderen goed en zelfstandig kunnen zwemmen en klimmen, kunnen ze op een beginnersniveau meedoen. De Benahavís River Walk is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Is canyoning veilig?

Je kan canyoning beoefenen op verschillende niveaus. Van een simpele wandeling en stukjes zwemmen tot aan klimmen en abseilen. In dat laatste geval is een helm, een wetsuit, speciale canyoning-schoenen met goede grip en abseilapparatuur geen overbodige luxe.

De Benahavís River Walk is geclassificeerd als canyoning niveau 1, wat het laagste niveau is. Het is een gemakkelijke en veilige route, zeer geschikt voor beginners. Wel is het belangrijk dat je kan zwemmen.

Welke kleding draag je tijdens canyoning?

Je kan het beste zwem- of sportkleding dragen en daarbij sportschoenen of waterschoenen. Je kan een petje dragen tegen de zon maar verder heb je niks nodig.

Ben je een koukleum net als ik? Dan is een wetsuit een goed idee.

Hoe lang is de Benahavís River Walk tour?

De Benahavís River Walk tour duurt ongeveer 3 uur, afhankelijk van de groep en de omstandigheden. De afstand is zo'n 3 kilometer.

Wanneer begint en eindigt het seizoen?

In principe kan je het hele jaar door canyoning beoefenen, al zal je in de winterperiode zeker een wetsuit moeten dragen om warm te blijven.

De Benahavís River Walk wordt het hele jaar door aangeboden.

Wat te doen bij slecht weer?

Bij slecht weer is het niet te adviseren om deze watersport te beoefenen.

De Benahavís River Walk kan om veiligheidsredenen geannuleerd worden. Je krijgt dan een terugbetaling en ze proberen de afspraak zo snel mogelijk te verzetten.

Canyoning door de Guadalmina-rivier in Benahavís is een super leuk avontuur voor met vrienden, je partner of zelfs met je gezin (vanaf een jaar of 8). Het is een geweldige manier om de prachtige omgeving te verkennen en een mooie ervaring op te doen. Enjoy!

Op deze site kan je affiliatelinkjes tegenkomen. Dit betekent dat als jij hierop klikt en iets boekt, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar het geeft mij de mogelijkheid om leuke content over Marbella te blijven maken. De plekken die ik tip, zijn met zorg door mij uitgekozen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *