Omslagfoto blog - Klimaat

Het (micro)klimaat van Marbella – 320 dagen zon

Het van Marbella is uniek door de perfecte ligging tussen de Middellandse Zee, het gebergte Sierra de las Nieves en de schelpvormige berg La Concha. Dit creëert een microklimaat (het schijnt zelfs één van de allerbeste in de wereld). Een van de vele redenen voor mij om hier zo vaak mogelijk heen te gaan!

Het klimaat van Marbella

Wij hebben het regelmatig meegemaakt: in Málaga landen met bewolking en vanaf Marbella is het ineens strak blauw. Of de die tijdens de 50 minuten durende autorit ineens een paar graden omhoog schiet.

Marbella heeft een zacht en mediterraans klimaat met zelden hoge temperatuurschommelingen. Gemiddeld telt de gemeente 320 dagen zon en 3000 zonuren per jaar. Ter vergelijking: Nederland telt er gemiddeld 1550 per jaar. 

Marbella staat nog om meer dingen bekend naast het heerlijke , ontdek het op de pagina alles over Marbella.

‘Koele' zomers

La Concha (letterlijke vertaling: de schelp) houdt in de als het ware de koele zeelucht vast, dit maakt het iets aangenamer dan omliggende regio's. De zomers zijn lang met een heerlijk ‘koel' briesje vanaf de zee. De gemiddelde maximumtemperatuur is 28°C. Juli en augustus zijn de warmste maanden.

Klimaat van Marbella - La Concha

Zachte winters

Ook in de speelt de berg La Concha een rol, hij houdt namelijk de koude wind tegen. De temperatuur kan wel 3°C tot 5°C schelen met Málaga. De winters zijn kort, mild en de temperatuur is in de middag vaak rond de 18°C. Januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar. En met koud bedoel ik een gemiddelde maximum temperatuur van 15°C. Dat is niet slecht toch? 

Klimaat van Marbella - winter - Golden Mile

Het voor- en najaar

De zomers in Marbella zijn natuurlijk heerlijk. Maar wat mij betreft is het voor- en najaar perfect. Met temperaturen tussen de 20°C en 23°C kan je lekker op een terrasje te zitten in de zon (in de zomer is dat toch vaak net iets te heet) of wandelen. Er zijn ontzettend veel mooie wandelingen in de omgeving, wat dacht je van de ‘Bas Smit hike‘?

Daarnaast knallen de kleuren er in dit jaargetij en in de winter echt uit. De lucht is bij mooi weer echt strakblauw, waardoor je bijvoorbeeld Gibraltar of Marokko prachtig ziet liggen. In de zomer kan er een licht waasje in de lucht hangen waardoor dit minder goed zichtbaar is.

Op het blote oog is het een stuk beter te zien, maar hier zie je duidelijk het vaste land van Spanje, daarnaast de rots van Gibraltar en daarna verschillende bergen van Marokko.

Klimaat van Marbella - Uitzicht Gibraltar en Marokko

NIEUW: Gids – Wat Te Doen In Marbella

In deze digitale gids heb ik meer dan 30 tips gebundeld voor leuke activiteiten in Marbella.

Gids – Met Kinderen Naar Marbella

In deze digitale gids heb ik meer dan 25 tips gebundeld voor een vakantie naar Marbella met kind(eren).

Neerslag

Wil je de minste kans op ? Vermijd dan de maand november, gemiddeld valt er dan 64mm regen. Even ter vergelijking: in Nederland valt in de zomermaand augustus gemiddeld 53mm regen, maar daar zit je niet na een regenbui in de zon met een temperatuur tussen de 14°C en 18°C.

Temperatuur zeewater

De temperatuur van het zeewater in Marbella varieert gedurende het jaar. Over het algemeen heeft de Middellandse Zee hier milde tot warme temperaturen, vooral tijdens de zomermaanden. Dat maakt het natuurlijk ook zo'n fijne vakantiebestemming!

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde zeewatertemperaturen in Marbella:

 • Winter (december t/m februari): de ligt meestal tussen 14°C en 16°C. Dit zijn de koelste maanden van het jaar.
 • Lente (maart t/m mei): de temperatuur begint te stijgen, met gemiddelde temperaturen tussen 16°C en 18°C in maart en tussen 17°C en 19°C in april en mei.
 • Zomer (juni t/m augustus): Dit is het warmste seizoen in Marbella, en de watertemperatuur is dan heerlijk. Het varieert meestal tussen 20°C en 24°C, met het warmste water in augustus.
 • Herfst (september t/m november): De zeewatertemperatuur begint langzaam af te nemen, met temperaturen tussen 23°C en 21°C in september, tussen 20°C en 18°C in oktober en tussen 18°C en 16°C in november.

Deze temperaturen zijn gemiddelden kunnen van jaar tot jaar variëren.

Het klimaat van Marbella – per maand

In welke maand ga jij naar Marbella? Hieronder vind je per maand de belangrijkste gemiddelde kenmerken van het klimaat van Marbella:

 • Januari: de koudste maand met een maximumtemperatuur van 16°C en 34mm .
 • Februari: de koudste maand met een maximumtemperatuur van 16°C en 33mm neerslag.
 • Maart: een maximumtemperatuur van 18°C en 35mm neerslag.
 • April: de kans op neerslag neemt af (23mm) en de temperatuur neemt toe (maximumtemperatuur van 20°C).
 • Mei: een maximumtemperatuur van 23°C en slechts 10mm neerslag.
 • Juni: de meeste zonuren per dag, een maximumtemperatuur van 26°C en 4mm neerslag.
 • Juli: de meeste zonuren per dag, de warmste maand met een maximumtemperatuur van 29°C en de minste kans op neerslag: 1mm. 
 • Augustus: de warmste maand met een maximumtemperatuur van 29°C en de 4mm neerslag. 
 • September: een maximumtemperatuur van 27°C en 14mm neerslag.
 • Oktober: een maximumtemperatuur van 23°C en 34mm neerslag.
 • November: de maand met de meeste neerslag (50mm) en een maximumtemperatuur van 19°C.
 • December: de koudste maand met een maximumtemperatuur van 16°C en 36mm neerslag.

Weersvoorspelling Marbella

Door het microklimaat van Marbella is het weer lastig te voorspellen en naar mijn ervaring zitten de weer apps er regelmatig naast. Met name wanneer er een depressie boven het gebied hangt, kan het zomaar zijn dat in Marbella de zon schijnt door de berg La Concha.

Zelf kijk ik meestal op de Spaanse website El Tiempo (zie afbeelding), maar meestal kijk ik helemaal niet en zien we wel wat de dag ons brengt. Dus ziet het er vlak voor jouw vakantie niet heel rooskleurig uit? Het kan enorm meevallen!

Live webcam Marbella

Wil jij precies weten hoe het weer op dit moment in Marbella is? Bekijk dan deze live . Door de berg La Concha en de zee kan het echt zo zijn dat het weer verschilt op een paar kilometer afstand.

Met wat slechter weer checken wij dus vaak live webcams in de buurt om te kijken waar we het beste heen kunnen rijden, ideaal! Deze webcam staat bij de haven en de boulevard van Marbella centrum.

【LIVE】 Webcam Marbella | SkylineWebcams

Meestgestelde vragen

Ben je benieuwd naar het klimaat van Marbella en wat voor weer het is tijdens jouw vakantie? Hieronder vind je de meestgestelde vragen rondom het weer.

Hoe is het klimaat in Marbella?

Marbella heeft een zacht en mediterraans klimaat met zelden hoge temperatuurschommelingen. Gemiddeld telt de gemeente 320 dagen zon en 3000 zonuren per jaar. De winter heeft een gemiddelde maximum temperatuur van 15°C en de zomer een gemiddelde maximumtemperatuur van 28°C.

Wat is de warmste maand in Marbella?

Augustus is gemiddeld de warmste maand met een maximumtemperatuur van 29°C en de 4mm neerslag. 

Wat is de koelste maand in Marbella?

De maanden december, januari en februari zijn de koelste maanden met een maximumtemperatuur van 16°C en 33-36mm neerslag.

Wanneer valt de meeste regen?

November is de maand met de meeste neerslag (50mm) en een maximumtemperatuur van 19°C.

Wanneer valt de minste regen?

In juli heb je de minste kans op neerslag, gemiddeld valt er dan 1mm.

Wat is de temperatuur van het zeewater?

In de winter is het zeewater tussen de 14°C en 16°C, in de lente tussen de 16°C en 19°C, in de zomer tussen de 20°C en 24°C en in de herfst tussen de 23°C (aan het begin) en 16°C (op het eind). Over het algemeen een heerlijke temperatuur en kan de vanaf midden voorjaar tot en met midden herfst heerlijk zwemmen.

Hoe is het klimaat in het voorjaar en najaar?

Met temperaturen tussen de 20°C en 23°C is het voor- en najaar een perfecte tijd om naar Marbella op vakantie te gaan. In april valt er gemiddeld minder neerslag dan in oktober, maar de temperatuur is vaak ook iets lager.

Op deze site kan je affiliatelinkjes tegenkomen. Dit betekent dat als jij hierop klikt en iets boekt, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar het geeft mij de mogelijkheid om leuke content over Marbella te blijven maken. De plekken die ik tip, zijn met zorg door mij uitgekozen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *