Omslagfoto blog - Klimaat

Het (micro)klimaat van Marbella – 320 dagen zon

Het van Marbella is uniek door de perfecte ligging tussen de Middellandse Zee, het gebergte Sierra de las Nieves en de schelpvormige berg La Concha. Dit creëert een microklimaat (het schijnt zelfs één van de allerbeste in de wereld). Een van de vele redenen voor mij om hier zo vaak mogelijk heen te gaan!

Het klimaat van Marbella

Wij hebben het regelmatig meegemaakt: in Málaga landen met bewolking en vanaf Marbella is het ineens strak blauw. Of de die tijdens de 50 minuten durende autorit ineens een paar graden omhoog schiet.

Marbella heeft een zacht en mediterraans klimaat met zelden hoge temperatuurschommelingen. Gemiddeld telt de gemeente 320 dagen zon en 3000 zonuren per jaar. Ter vergelijking: Nederland telt er gemiddeld 1550 per jaar. 

Marbella staat nog om meer dingen bekend naast het heerlijke , ontdek het op de pagina alles over Marbella.

‘Koele’ zomers

La Concha (letterlijke vertaling: de schelp) houdt in de als het ware de koele zeelucht vast, dit maakt het iets aangenamer dan omliggende regio’s. De zomers zijn lang met een heerlijk ‘koel’ briesje vanaf de zee. De gemiddelde maximumtemperatuur is 28°C. Juli en augustus zijn de warmste maanden.

Klimaat van Marbella - La Concha

Zachte winters

Ook in de speelt de berg La Concha een rol, hij houdt namelijk de koude wind tegen. De temperatuur kan wel 3°C tot 5°C schelen met Málaga. De winters zijn kort, mild en de temperatuur is in de middag vaak rond de 18°C. Januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar. En met koud bedoel ik een gemiddelde maximum temperatuur van 15°C. Dat is niet slecht toch? 

Klimaat van Marbella - winter - Golden Mile

Het voor- en najaar

De zomers in Marbella zijn natuurlijk heerlijk. Maar wat mij betreft is het voor- en najaar perfect. Met temperaturen tussen de 20°C en 23°C kan je lekker wandelen of op een terrasje te zitten in de zon (in de zomer is dat toch vaak net iets te heet).

Daarnaast knallen de kleuren er in dit jaargetij en in de winter echt uit. De lucht is bij mooi weer echt strakblauw, waardoor je bijvoorbeeld Gibraltar of Marokko prachtig ziet liggen. In de zomer kan er een licht waasje in de lucht hangen waardoor dit minder goed zichtbaar is.

Op het blote oog is het een stuk beter te zien, maar hier zie je duidelijk het vaste land van Spanje, daarnaast de rots van Gibraltar en daarna verschillende bergen van Marokko.

Klimaat van Marbella - Uitzicht Gibraltar en Marokko

Vraag gratis de Marbella Travel Guide Mini Gids aan​

Marbella_Travel_Guide_mini_gids_

Onmisbaar voor iedereen die naar Marbella gaat!

Vul je naam en e-mail in en ontvang direct de mini gids met mijn 12 favoriete hotspots (slapen, horeca, doen en stranden).Door je aan te melden ontvang je onze nieuwsbrief en verwerken wij jouw persoonsgegevens. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

No rain please

Wil je de minste kans op regen? Vermijd dan de maand november, gemiddeld valt er dan 64mm regen. Even ter vergelijking: in Nederland valt in de zomermaand augustus gemiddeld 53mm regen, maar daar zit je niet na een regenbui in de zon met een temperatuur tussen de 14°C en 18°C.

Het klimaat van Marbella – per maand

In welke maand ga jij naar Marbella? Check hieronder per maand de belangrijkste gemiddelde kenmerken van het klimaat van Marbella:

 • Januari: de koudste maand met een maximumtemperatuur van 16°C en 34mm neerslag.
 • Februari: de koudste maand met een maximumtemperatuur van 16°C en 33mm neerslag.
 • Maart: een maximumtemperatuur van 18°C en 35mm neerslag.
 • April: de kans op neerslag neemt af (23mm) en de temperatuur neemt toe (maximumtemperatuur van 20°C).
 • Mei: een maximumtemperatuur van 23°C en slechts 10mm neerslag.
 • Juni: de meeste zonuren per dag, een maximumtemperatuur van 26°C en 4mm neerslag.
 • Juli: de meeste zonuren per dag, de warmste maand met een maximumtemperatuur van 29°C en de minste kans op neerslag: 1mm. 
 • Augustus: de warmste maand met een maximumtemperatuur van 29°C en de 4mm neerslag. 
 • September: een maximumtemperatuur van 27°C en 14mm neerslag.
 • Oktober: een maximumtemperatuur van 23°C en 34mm neerslag.
 • November: de maand met de meeste neerslag (50mm) en een maximumtemperatuur van 19°C.
 • December: de koudste maand met een maximumtemperatuur van 16°C en 36mm neerslag.

Weersvoorspelling Marbella

Door het microklimaat van Marbella is het weer lastig te voorspellen en naar mijn ervaring zitten de weer apps er regelmatig naast. Met name wanneer er een depressie boven het gebied hangt, kan het zomaar zijn dat in Marbella de zon schijnt door de berg La Concha.

Zelf kijk ik meestal op de Spaanse website El Tiempo (zie afbeelding), maar meestal kijk ik helemaal niet en zien we wel wat de dag ons brengt. Dus ziet het er vlak voor jouw vakantie niet heel rooskleurig uit? Het kan enorm meevallen!

Live webcam Marbella

Wil jij precies weten hoe het weer op dit moment in Marbella is? Bekijk dan deze live webcam. Door de berg La Concha en de zee kan het echt zo zijn dat het weer verschilt op een paar kilometer afstand. Met wat slechter weer checken wij dus vaak live webcams in de buurt om te kijken waar we het beste heen kunnen rijden, ideaal! Deze webcam staat bij de haven en de boulevard van Marbella centrum.

【LIVE】 Webcam Marbella | SkylineWebcams

Plan jouw vakantie naar Marbella

Kijk jij er ook naar uit om er even tussenuit te gaan en de zon op te zoeken? Ik probeer een aantal keer per jaar naar Marbella te gaan voor een vakantie, workation of voor een weekendje extra vitamine D. Ik help je graag met het boeken van bijvoorbeeld je vliegticket, een leuke accommodatie en een huurauto. Of misschien ben jij wel op zoek naar de leukste tips voor jouw verblijf?

Ik ga denk ik maar eens mijn volgende reisje boeken en genieten van het heerlijke klimaat van Marbella. Adios!

Vliegtickets naar Marbella: tips & boeken

Hotels en andere accommodaties in Marbella

Ontdek Marbella met een huurauto

Op deze site kan je affiliatelinkjes tegenkomen. Dit betekent dat als jij hierop klikt en iets boekt, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar het geeft mij de mogelijkheid om leuke content over Marbella te blijven maken. De plekken die ik tip, zijn met zorg door mij uitgekozen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.