Caminito del Rey - hangbrug

Caminito del Rey: een spectaculaire wandeling langs een kloof

Regelmatig hoorde of las ik over het wandelpad Caminito del Rey (ooit de gevaarlijkste van Europa). De ene na de andere spectaculaire foto kwam voorbij op Instagram. Dit wil ik ook doen! Na het beklimmen van de bergtop La Concha in Marbella had ik de smaak te pakken. In de zomer of in de vakanties was het vaak al volgeboekt, maar op 11 januari 2022 was het zover: we gingen de Caminito del Rey .

Sfeerimpressie Caminito del Rey

Over de Caminito del Rey

De letterlijke vertaling van de Caminito del Rey is het ‘Koningspad‘. Het ligt op ongeveer 60 km boven Málaga. Vanuit Marbella rijd je in ruim een uur naar de ingang noord (acceso norte) en vanaf Málaga in iets minder dan een uur.

Het pad is 3 km lang en loopt langs de Gaitanes kloof, op zo'n 100 meter boven de Guadalhorce rivier. Het pad begint in de gemeente Ardales, gaat door Antequera en eindigt in El Chorro. Wij hebben in totaal 7.3 km gelopen. Dit is omdat je niet direct bij het pad kan parkeren en aan het eind ook nog een stuk moet lopen naar de shuttlebus. Het is een ‘one way‘ route van noord naar zuid en vanaf het eindpunt kan je voor €1,60 een shuttlebus terug nemen.

Caminito del Rey - screenshot Google Maps

Vanaf het pad heb je een mooi uitzicht op de andere kant van de kloof, soms met slechts 10 meter ertussen. Hier loopt een treinspoor, die Córdoba met Málaga verbindt. Als je geluk hebt zie je trein tijdens je wandeling een keer voorbij komen want hij is nog steeds in gebruik. Aan het einde van de wandeling zie je het station ‘El Chorro'.

Het mooiste en bekendste deel van de wandeling is de ‘Puente colgante del Caminito del Rey', een (wiebelende) hangbrug die beide rotsen met elkaar verbind. Vanaf daar heb je in beide richtingen een prachtig uitzicht!

Wil jij deze te gekke wandeling in de buurt van Marbella ook doen? Boek dan deze tour met een officiële gids. Bekijk de beschikbaarheid hieronder.

De historie

Het pad is tussen 1901 en 1905 aangelegd omdat er transport nodig was voor de bouw en het onderhoud van de elektriciteitscentrales aan beide kanten. Hier werd stroom opgewekt door middel van de 2 watervallen. In 1921 heeft Koning Alfonso XIII het pad officieel geopend (en afgelegd!) en sindsdien is men het ‘Caminito del Rey' gaan noemen oftewel ‘Koningspad'.

In de jaren 20 vestigden een deel van de arbeiders zich daar permanent. Het pad was cruciaal om kinderen naar school te laten gaan, om eerste levensbehoeften in te slaan en om in contact te komen met andere dorpelingen in de omgeving. Het pad, van maximaal een meter breed en zonder hek, werd zowel te voet als te paard afgelegd.

Op deze foto zie je heel duidelijk het oude pad onder het nieuwe pad liggen. Je moet er toch niet aan denken om daar te lopen…

Caminito del Rey - wandelpad - malaga (uitzicht)

Vervolgens is het pad langzaam in verval geraakt en werd het de gevaarlijkste route van Europa. In 1992 werd het pad officieel gesloten om dodelijke ongelukken te voorkomen. Het eerste deel werd zelfs gesloopt zodat avonturiers het niet zouden betreden. Een aantal waaghalzen hebben dit (illegaal) toch gedaan, met 4 doden tot gevolg.

In 2014 zijn de werkzaamheden gestart voor de renovatie van de Caminito del Rey. Er is een breder pad gemaakt met leuningen, trappen en verankeringen in de muur. In 2015 werd het pad heropend en erg populair onder toeristen.

Ons avontuur

Wil je in het kort zien hoe onze wandeling is verlopen? En wat je van de Caminito del Rey kan verwachten? Dan zou ik zeker deze video bekijken!

NIEUW: Gids – Wat Te Doen In Marbella

In deze digitale gids heb ik meer dan 30 tips gebundeld voor leuke activiteiten in Marbella.

Gids – Met Kinderen Naar Marbella

In deze digitale gids heb ik meer dan 25 tips gebundeld voor een vakantie naar Marbella met kind(eren).

Aankomst en parkeren

Op 11 januari 2022 om 10:30u kwamen wij (ik en mijn ouders) aan bij de parkeerplaats aan de noordkant van de Caminito del Rey (acceso norte). Hier was geen plek meer maar we konden om de hoek langs de weg makkelijk en gratis parkeren.

Onze starttijd was 11:30u, we hadden nog tijd voor een bakkie koffie en zijn bij Restaurante El Mirador Ardales gaan zitten. Een beetje armoedige bedoeling wat mij betreft, maar misschien kwam dat omdat er niemand was en er een koude wind stond op het terras. Wel heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over het natuurgebied, wat populair is onder kampeerders en wandelaars.

Het was een halfbewolkte dag met een frisse wind (zeker als je door de kloof loopt) en ongeveer 12ºC, dus in dit jaargetij is een gevoerde jas zeker een must.

Het startpunt

Vanaf de parkeerplaats was het ongeveer 1.5 km lopen naar het startpunt. 50 meter voorbij de parkeerplaats aan de rechterkant van de weg, zie je de ingang van een grot met een bord van de Caminito erbij. Deze tunnel was gelukkig kort (ik ben een tikkeltje claustrofobisch) en daarna kom je terecht op een breed wandelpad met uitzicht op de rivier en de bergen.

Na een kwartiertje lopen (dit is inclusief foto's maken) kwamen we bij het startpunt. Hier staan wat automaten met drinken en je kan nog even naar het toilet, daarna kan dit pas aan het einde van de route.

We hadden de kaartjes van te voren nog niet gedownload als echte tickets en aangezien we daar weinig bereik hadden, moesten we in de rij van de kassa om de kaartjes te laten printen. Doe dit dus vooral van te voren, dat scheelt weer tijd. Bij het reserveren wordt ook naar je paspoort of ID gevraagd, deze moet je ook meenemen maar is bij ons niet gecontroleerd.

Per groep van ongeveer 20 personen krijg je (ongeveer iedere 10 minuten) toegang tot de Caminito del Rey. Eerst krijg je allemaal een helm (dit is verplicht) en daarna nog een korte uitleg. Een klein halfuur nadat we bij het startpunt waren aangekomen konden we om 11:50 vertrekken. Let's go!

De wandeling

Bij het startpunt zie je al gelijk de indrukwekkende Gaitanejo energiecentrale en de dam. Je bent al snel aardig hoog met een prachtig uitzicht op de kloof en de rivier. In het begin loop je met veel mensen op een kluitje, maar gelukkig verspreid zich dat al snel en heb je wat meer de ruimte.

De wandeling bestaat eigenlijk uit 3 delen. Bij deel 1 loop je langs de waterval aan het begin van de smalle kloof, de rotsen torenen hoog boven je uit. Je loopt hier afwisselend op houten vlonders en een betonnen pad, op en neer door het bijzondere landschap. Het was heel gaaf om daar te lopen, ik voelde me zo klein in die ruige natuur.

Ik probeerde me voor te stellen dat dit vroeger de enige manier was om het volgende dorp te bereiken. Onder de houten vlonders zag je heel duidelijk het oude pad lopen, wat nog geen meter breed was. Er waren destijds op een aantal plekken wel leuningen maar je ziet hoe ongelofelijk gevaarlijk het was. Ik kreeg er wel een beetje de bibbers van.

Deel 2 is de kloof een stuk breder en loop je meer door de bossen op een breed pad. Daar stond een stuk minder wind, dus de ideale plek voor een korte pauze. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht op het treinspoor aan de overkant die door meerdere tunnels loopt. Ook zie je ergens in een midden een platform voor helikopters, hier is met name gebruik van gemaakt tijdens de renovatie.

Het laatste deel vond ik het meest spectaculair! Je komt terecht in een smal gedeelte van de kloof, op zo'n 100 meter boven de rivier. Op dit deel van het pad heb je zelfs een stukje beloopbaar glas waar je de afgrond onder je voeten ziet 😅. Met een kronkelweg kom je uiteindelijk uit bij de beroemde hangbrug en waterval. Door de wind kan de brug flink wiebelen en ook hier kijk je door het rooster onder je voeten naar de afgrond. Het uitzicht vanaf deze hangbrug is echt prachtig met aan de ene kant de kloof en aan de andere kant de rivier. Dit beeld zal ik niet snel vergeten!

Het eindpunt

Na de hangbrug is het nog een klein stukje een trap op en daar eindigt bij een houten huisje in principe de Caminito del Rey. Echter moet je nog ongeveer 1.5 km lopen tot waar je je helm weer kan inleveren en waar de shuttlebus ieder half uur vertrekt naar de parkeerplaats aan de noordkant. Vanaf dat pad heb je nog dit mooie uitzicht op de kloof.

Caminito del Rey - wandelpad - malaga (kloof)

Bij het eindpunt zijn een paar kiosken en kleine restaurantjes waar je wat kan eten en drinken. Ook is hier het treinstation ‘El Chorro', waar toen precies een trein binnen kwam rijden. Wij kwamen daar rond 13:20u aan en besloten nog een cola'tje te drinken op het terras. Even napraten in de Spaanse winterzon, heerlijk. Om 14:00u pakten we de bus terug en waren we in 10 minuten weer bij de parkeerplaats.

Mijn ervaring

Ik vond het een ontzettend gave wandeling en zou het iedereen aanraden die in de buurt van Marbella of Málaga op vakantie is. Het is een stukje rijden vanaf Marbella maar de weg ernaartoe is al zo mooi. Neem er ruim de tijd voor zodat je af en toe uit kan stappen op een mooie plek, of nog ergens bijvoorbeeld koffie kan drinken. Ik vind het een hele toegankelijke wandeling die voor iedereen geschikt is (behalve mensen met hoogtevrees 😉).

Op de foto's in deze blog krijg je een aardig beeld van de wandeling maar bekijk ook zeker even deze YouTube video met nog veel meer beeldmateriaal. En? Ben je enthousiast geraakt om het ook te doen? Boek dan hier je ticket:

7 persoonlijke tips

  • ☀️ Wandel de Caminito del Rey in het voor- of najaar. De temperatuur is dan het meest aangenaam en de lucht vaak heel helder.
  • 🌪 Er kan een flinke wind staan in de kloof. Kleed je met laagjes die je eventueel uit kan trekken als je het te warm vindt.
  • 🅿 Zet je navigatie aan naar de parkeerplaats aan de noordkant (acceso norte), je kan hier ook net voor parkeren langs de weg, dan is het gratis.
  • 🎒 Neem een rugzakje mee met: zonnebrand, eten en drinken.
  • 📱 Als je met je telefoon foto's en video's wilt maken, koop dan een telefoonkoord (bijvoorbeeld deze) en hang deze om je nek. Zou toch lullig zijn als je telefoon in de afgrond valt.
  • 🩴 Je hoeft echt geen fancy bergschoenen aan want het pad is makkelijk te bewandelen, maar teenslippers zijn verboden. Een sneaker is prima!
  • 💵 Zorg dat je je tickets hebt gedownload op je telefoon (slecht bereik daar) en zorg voor wat kleingeld voor de bus en eventueel parkeren.

Overnachten in de buurt van de Caminito del Rey

Het hele gebied rondom de Caminito del Rey is super mooi en trekt veel mensen aan die graag in de natuurlijk zijn. Daarom zijn er ook veel accommodaties in de buurt te vinden voor 1 of meerdere overnachtingen. Op de meren in de buurt kan je verschillende watersporten beoefenen en naast deze wandeling zijn er nog veel meer mooie routes te ontdekken. Ideaal om tijdens jouw vakantie in Marbella even 2 dagen te genieten van de rust en natuur. Na wat research kwam ik tot de volgende leuke accommodaties in de buurt.

Overnachten in een boetiekhotel

Boektiekhotel Complejo Turístico Rural La Garganta is een gerenoveerde meelfabriek uit 1827 met 25 kamers. Het ligt naast de kloof Desfiladero de los Gaitanes vlakbij het eindpunt van de Caminito del Rey. In 15 minuten rij je naar de noordingang, maar je kan ook vanaf de zuidingang een shuttlebus nemen. Na de wandeling loop je dan zo naar je hotel.

Overnachten in een appartement

De appartementen van Apartamentos Ardales Premium liggen op 18 minuten rijden van de Caminito del Rey, in het dorpje Ardales. Elke accommodatie heeft een balkon, keuken, eethoek, badkamer en zithoek met een flatscreen-tv. Daarnaast is er ook een zwembad en een kinderspeelplaats. 

Naast de Caminito del Rey zijn er nog genoeg mooie wandelingen dichter in de buurt van Marbella. Wat dacht je van het beklimmen van La Concha? Of doe de ‘Bas Smit hike' langs het stuwmeer onder Istán. Lees meer over deze en andere wandelingen.

De meest gestelde vragen (FAQ)

In de blog heb ik zoveel mogelijk informatie over de Caminito del Rey verwerkt, maar voor het overzicht staan hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden voor jou op een rij!

Hoeveel kilometer is de Caminito del Rey en hoe lang duurt de wandeling?

Puur en alleen het pad van de Caminito del Rey is 3 km. Als je parkeert bij ‘acceso norte' moet je ongeveer nog 1.5 – 2 km lopen naar het startpunt, houdt hier dus rekening mee met je starttijd. Aan het einde van het pad loop je ook nog zo'n 2 km naar het punt waar je je helm in kan leveren en waar de shuttlebussen naar ‘acceso norte' weer vertrekken. Wij hebben in totaal 7.7 km afgelegd.

We hebben er in totaal 2 uur en 30 minuten over gelopen van de parkeerplaats naar de shuttlebus . Dit is inclusief het kleine halfuur wachten in de rij bij de start, een korte break op een bankje en natuurlijk het maken van foto's en video's. Op de website van Caminito del Rey staat er 3-4 uur voor, maar wat mij betreft is dat wel erg lang.

Voor wie is de Caminito del Rey geschikt?

Voor iedereen die geen hoogtevrees heeft en gewoon een normale basisconditie. Je loopt ongeveer 100 meter boven de rivier en het pad is bevestigd aan de rand van de kloof dus als je dat gaaf vindt, is dit zeker wat voor jou.

Volgens mijn Apple Watch hebben we 132 meter in hoogte afgelegd tussen het hoogste en laagste punt. Je gaat steeds op en neer maar het zijn geen enorme klimmen of afdalingen. In totaal heb ik 620 calorieën verbrand 😉.

Kinderen mogen vanaf 8 jaar mee om de Caminito del Rey te lopen, tot 18 jaar is er wel een begeleider nodig.

Wanneer kan je de Caminito del Rey het beste wandelen?

In principe kan je de Caminito del Rey het hele jaar door wandelen. Mocht je de vrijheid hebben zou ik er niet in hartje zomer naartoe gaan. Het is dan zo druk dat ze iedere maand pas de kaartverkoop openen voor de maand erop. Dit moet je dan echt goed in de gaten houden (tip: kijk op hun Instagram) anders vis je naast het net. Daarnaast is het natuurlijk ook erg heet in de zomer en er hangt vaak een soort waasje in de lucht waardoor het niet strakblauw is. Ook in andere vakantieperiodes is het logischerwijs erg druk. Ik ben zelf in januari gegaan, maar ik zou het voor- of najaar aanbevelen.

Wat kost een ticket voor de Caminito del Rey?

Een ticket voor de Caminito del Rey kost €10 per stuk. Een ticket met een officiële gids is €18, dan loop je in een groep van maximaal 18 personen. Daarnaast zijn er nog heel veel andere mogelijkheden zoals met een ophaalservice, een privérondleiding of met een lekkere Spaanse lunch of tapas.

Bekijk hier de verschillende ticket opties.

De parkeerplaats ‘acceso norte' is €2 (langs de weg is gratis). De shuttlebus is €1,60.

Waar kan je het beste parkeren?

Ik zou parkeren op de parkeerplaats van ‘acceso norte', hier betaal je €2 voor. Je kan ook rondom de parkeerplaats aan de kant van de weg parkeren, dan is het gratis. In eerste instantie bestond alleen de parkeerplaats aan de noordkant van de Caminito del Rey, maar met de toenemende drukte is er ook een parkeerplaats aan de zuidkant gemaakt ‘acceso sur'. Je kan de route alleen wandelen van noord naar zuid dus als je bij zuid parkeert, moet je eerst de shuttlebus nemen naar de start (en vice versa).

Hopelijk heb je na deze blog een goed beeld bij wat je van de Caminito del Rey kan verwachten. Ik vond het echt ontzettend gaaf en zal deze wandeling niet snel vergeten. Wil jij het ‘Koningspad' ook gaan lopen? Laat het me weten in een reactie onder deze blog. Of misschien heb jij hem al eens gelopen, dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring!

Op deze site kan je affiliatelinkjes tegenkomen. Dit betekent dat als jij hierop klikt en iets boekt, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar het geeft mij de mogelijkheid om leuke content over Marbella te blijven maken. De plekken die ik tip, zijn met zorg door mij uitgekozen.

6 gedachten over “Caminito del Rey: een spectaculaire wandeling langs een kloof”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *