Ronda kloof - Andalusië

Ronda (Andalusië) – tips voor een bezoek aan deze mooie stad

Het stond al een tijd op mijn lijstje met to-do's in de omgeving van Marbella: een bezoek aan Ronda. Een prachtige Andalusische stad in tweeën gespleten door een kloof, met het ene uitzicht nog mooier dan het andere. Alleen al de weg ernaartoe door de bergen is adembenemend. Het is heel toeristisch, maar zó mooi! In deze blog al mijn tips voor jouw bezoek aan Ronda, inclusief een wandeling door de stad met alle hoogtepunten.

Sfeerimpressie Ronda

Bekijk hier een sfeerimpressie van Ronda:

Over Ronda

Laten we eerlijk zijn, Ronda is een toeristische trekpleister. Dat betekent veel mensen, selfie sticks en op sommige plekken lopen in een file. Daardoor kan het iets minder charmant zijn dan de foto's doen vermoeden. Ik zou dan ook adviseren om buiten de (school)vakanties te gaan, maar dat heb je natuurlijk niet altijd in de hand. Toch zou ik een daguitje naar deze stad aanraden want het is gewoon echt heel bijzonder en mooi!

Met deze dagtocht stap je op in Marbella en ontdek je twee pittoreske Andalusische dorpjes: Ronda en Setenil de las Bodegas. Slenter door de historische straten van deze oude steden.

Waar ligt Ronda

Ronda is een stad in het zuiden van Spanje. Het ligt in de regio Andalusië en de provincie Málaga, op zo'n 57 km landinwaarts (ruim een uur rijden) vanaf Marbella. De stad bevindt zich in een bergachtig gebied op zo'n 750 meter boven het zeeniveau. 

Waar staat Ronda om bekend

NIEUW: Gids – Wat Te Doen In Marbella

In deze digitale gids heb ik meer dan 30 tips gebundeld voor leuke activiteiten in Marbella.

Gids – Met Kinderen Naar Marbella

In deze digitale gids heb ik meer dan 25 tips gebundeld voor een vakantie naar Marbella met kind(eren).

De kloof ‘Tajo de Ronda'

Ronda staat met name bekend om de diepe kloof die de rivier ‘Río Guadalevín' heeft gecreëerd en de stad in tweeën heeft gesplitst. Ook wel ‘Tajo de Ronda' genoemd. De kloof verdeeld de stad op in het oude deel ‘La Ciudad' en het nieuwe deel ‘El Mercadillo'. Deze kloof van ongeveer 100-120 meter diep geeft een uniek en indrukwekkend uitzicht vanaf meerdere plaatsen in de stad.

De 3 bruggen

Er zijn 3 beroemde en kenmerkende bruggen in Ronda die de 2 stadsdelen met elkaar verbindt:

  • Puente Nuevo: ‘de nieuwe brug', dit is de meest bekende brug van Ronda (zie afbeelding hieronder).
  • Puente Viejo: ‘de oude brug', dit is de opvolger van de ‘Puente Romano'.
  • Puente Romano: dit is de oude ‘Puente Viejo' (leuk weetje: hier is het 5-sterrenresort Puente Romano naar vernoemd)
Ronda tips - Puente Nuevo

Stierenvechten

In Andalusië en met name in Ronda is het (omstreden) stierenvechten in Spanje begonnen. De stierenvechtarena ‘Plaza de Toros' wordt gezien als de oudste arena van Spanje. Hij werd officieel geopend op 19 mei 1785 met een stierengevecht met de beroemde stierenvechter Pedro Romero.

De arena ziet er indrukwekkend uit met een diameter van bijna 65 meter. De binnenring bestaat uit lage bogen, omhoog gehouden door Toscaanse zuilen.

Je zou het niet denken maar zo'n 4 keer per jaar vindt hier nog een stierengevecht plaats. Het meest populaire gevecht is aan het einde van de feestweek ‘Fiësta de Pedro Romero‘ (vernoemd naar de beroemde stierenvechter uit Ronda). Dit is ieder jaar in de eerste week van september en wordt uitbundig op straat gevierd in klederdracht uit de 18e eeuw.

Wil je de Plaza de Toros in Ronda bezoeken? Het is in principe dagelijks geopend van 10:00u – 15:00u (soms tot later), maar check van te voren even de openingstijden op de website. Een kaartje kost €8.

PS: ben jij een ‘Wie is de mol?' fan? De finale van 2012 vond plaats in Ronda, deels in deze arena. Herken jij het?

De omgeving van Ronda

De weg vanaf Marbella naar Ronda is al een feestje op zich (alhoewel, niet als je snel wagenziek bent 🚗). Er zijn meerdere plekken waar je kan stoppen met de auto om te genieten van het uitzicht. Op een heldere dag kan je Gibraltar en Marokko duidelijk zien liggen. Is het minder mooi weer? Grote kans dat je op een gegeven moment boven de wolken uitkomt en je (soms) alsnog deze plekken kan zien.

Het eerste en grootste deel van de route bestaat voornamelijk uit haarspeldbochten. Hier maak je de meeste meters omhoog en dat voel je ook wel aan je oren. In het laatste deel kom je terecht in een wat uitgestrekter landschap met veel wijn- en olijfgaarden in de omgeving. Een aantal van deze kan je ook bezoeken!

TIP: als je de tijd heb, maak dan een meerdaagse trip van jouw bezoek aan Ronda. Heb je wel eens gehoord van de ‘pueblos blancos' ofwel de witte dorpjes? Andalusië staat hierom bekend en er zijn verschillende routes om deze te bewonderen. Een aantal van deze dorpjes liggen in de omgeving van Ronda zoals Setenil de las Bodegas, Zahara de las Sierra of Grazalema.

Dit moet je gezien hebben in Ronda

Om het je wat makkelijker te maken heb ik een kleine wandelroute gemaakt om de hoogtepunten van Ronda te bekijken. De parkeergarage ‘Parking Plaza Del Socorro‘ is wat mij betreft ideaal en centraal om je auto te parkeren en de wandeling te starten en te eindigen. Mijn inschatting is dat je hier ongeveer een uur over doet (zonder het bezoeken van musea en de afdaling naar de kloof).

Kleine kanttekening bij de route: Ik kon de route niet door het park Alameda del Tajo laten lopen, dus die boog eromheen mag je vergeten.

Plaza del Socorro

Als je vanaf de parkeergarage naar boven loopt sta je direct op het plein Plaza del Socorro. Hier vind je de kerk ‘Parroquia de Nuestra Señora del Socorro', gezellige café's, restaurants en de winkels om de hoek. Scoor bij Tapería Las Campanas een kopje koffie en een croissantje 🥐 of churros (het café ziet er niet uit maar het was heerlijk). Je kan natuurlijk niet met een lege maag aan de wandeling beginnen.

Ronda tips - kerk

Vanaf Plaza del Socorro loop je via de ‘Calle Marina' naar het stadspark ‘Alameda del Tajo‘.

Alameda del Tajo

In dit stadspark hangt een geweldige sfeer: kinderen die rondrennen, Spaanse families in hun mooiste kleding (op zondag dan), verliefde stelletjes, sportende mensen en ga zo maar door.

Vanaf het middenpad heb je aan je rechterhand een leuke speeltuin voor kinderen en aan je linkerhand een gezellige kiosk met wat tafeltjes. Wij hebben hier van de omgeving genoten op een bankje in de zon, terwijl ons zoontje aan het spelen was. Wij waren er rondom kerst en er was toevallig een mini kermis voor kinderen met trampolines en een kinderachtbaan.

Aan het eind van het pad kom je bij een prachtig uitzichtpunt. Vanaf de hoge klif kan je genieten van het landschap rondom Ronda.

Vanaf het uitzichtpunt loop je via de ‘Paseo de Blas Infante' richting de Plaza de Toros de Ronda.

Plaza de Toros de Ronda

In deze stierenvechtarena kan je het museum bezoeken om meer te weten te komen over de geschiedenis van het stierenvechten en deze (oudste) arena van Spanje. Als je liever niet geconfronteerd wilt worden met deze omstreden traditie, kan je er natuurlijk ook met een grote boog omheen lopen.

Als je vanaf het plein richting de kloof loopt kan je naar nog een uitzichtpunt: Mirador de Ronda. Vanaf dit ‘balkon' heb je net weer even een andere hoek te pakken met alweer een fenomenaal uitzicht.

Ronda tips - uitzicht

Vanaf dit uitzichtpunt blijf je langs de kloof lopen en kom je uiteindelijk uit bij de beroemde brug ‘Puente Nuevo'.

Puente Nuevo

Zoals bovenin de blog al staat beschreven zijn er 3 bruggen die beide stadsdelen aan weerszijde van de kloof met elkaar verbindt: Puente Nuevo, Puente Viejo en Puente Romano. Puente Nuevo is de meest bekende en hét symbool van Ronda.

Je ziet bovenin de brug nog de oude ruimtes die in de Spaanse Burgeroorlog gebruikt werden als gevangenis of martelkamer. Sommigen gevangenen werden zelfs naar beneden gegooid, heel bizar.

Over deze brug rijdt veel verkeer en het is de trekpleister van Ronda dus bereid je wel voor op de drukte.

Wandel naar de bodem van de kloof

Als je de brug bent overgestoken is er een stukje verderop vanaf het plein ‘Pl. de María Auxiliadora‘ een mogelijkheid om helemaal naar de bodem van de kloof en naar de Guadalevín rivier te wandelen. Dit hebben wij helaas niet gedaan omdat we met ons zoontje van 4 waren en dat niet helemaal zagen zitten. Maar als je de kans hebt zou ik het zeker doen!

Bekijk ‘La Ciudad'

Je bevindt je nu in het oude deel van de stad, ook wel ‘La Ciudad‘ genoemd. Ga lekker struinen door de kleine straatjes met witte huizen en oude pleintjes, waar je duidelijke de Arabische invloeden ziet. Neem een kijkje bij de ‘Iglesia de Santa María la Mayor', van oorsprong een moskee maar omgebouwd tot een katholieke kerk.

Je kan vanaf hier nog iets verder doorlopen richting de mooie oude stadsmuren ‘Puerta de Almocábar‘, hier ben je waarschijnlijk langsgereden met de auto. Of je loop een stukje terug richting ‘La Casa del Rey Moro‘, oftewel het huis van de Moorse koning. Een paleis/huis dat bestaat uit de watermijn, het huis en een prachtige tuin. Voor €7 kan je dit paleis bezoeken, bekijk hier de website.

De Arabische baden & Puente Viejo

Vervolg je weg over de ‘C. Cta. de Santo Domingo' richting de Puente Viejo. Onderweg krijg je uitzicht over de opgegraven 13 eeuwse Arabische baden van Ronda. Het water uit de Guadalevín rivier werd via een waterrad naar het badhuis geleid. Vroeger een badhuis voor de Moren waar nog veel oude elementen bewaard zijn gebleven. Voor €3,50 kan je de ruïne bezoeken en van dichtbij bekijken.

Puente Viejo is de brug die de oude en vervallen Romeinse brug (Puente Romano) heeft vervangen in 1616. Ook vanaf hier heb je weer een prachtig zicht op de kloof en een stukje van de Puente Nuevo. Ook zie je aan je rechterhand de ‘Jardines de Cuenca' al liggen. Als je bent overgestoken sta je weer in het nieuwe gedeelte van de stad genaamd ‘El Mercadillo'.

Jardines de Cuenca

Vanaf de Puente Viejo zie je de tuinen ‘Jardines de Cuenca‘ al liggen en loop je er direct naartoe. Deze tuinen zijn aangelegd als een soort terrassen op verschillende niveaus, aan de rand van de kloof. Neem hier lekker een break op een bankje en geniet van de bloemen en planten om je heen.

Loop na deze welverdiende pauze richting het plein ‘Plaza de España' (naast de Puente Nuevo).

Winkelen in Ronda

Vanaf dit plein loop je het commerciële centrum van Ronda in. In de straat ‘C. Virgen de la Paz' vind je de toeristische winkels met souvenirs en lokale producten. Vanaf daar kan je eigenlijk ieder zijstraatje pakken waar je meer winkels en horecagelegenheden vindt.

Lees meer over winkelen in Marbella.

Ronda tips - Andalucië Marbella

De ‘Carrera Espinel' is de commerciële winkelstraat van Ronda, waar je onder andere de Zara, Mango, Ale-Hop en de Stradivarius vindt. In de zijstraten vind je ook wat onbekendere boetiekjes, maar echt heel hip zijn ze niet.

Ronda tips - winkelstraat

Deze winkelstraat grenst aan het plein waar je begonnen bent, ‘Plaza del Socorro'. Hopelijk heb je genoten van de wandeling langs alle hoogtepunten van Ronda.

Tips om te eten & drinken

Van alle cultuur opsnuiven werd ik wel hongerig, dus tijd voor een lekker hapje en drankje! Zonder een beetje research vooraf kan je soms ineens belanden in zo'n mega toeristisch restaurant met duur en vaak niet echt lekker eten. Dus hierbij mijn tips voor leuke horeca in Ronda.

Tragatá

Bij Tragatá eet je echt next level tapas. Het is ons helaas niet gelukt om een plekje te bemachtigen 😭. Dus als je hierheen wilt: reserveer ruim van te voren, of ga direct bij de opening voor de deur staan (13:15u) voor een tafeltje. De chef hier heeft vroeger een restaurant gehad met een Michelinster en dat zie je op hun Instagram wel van het scherm af spatten.

Wij vonden dit tentje pas toen we al in Ronda waren en dus te laat voor een tafel. Dat laat ik bij een volgend bezoek niet nog een keer gebeuren!

Doña Pakita

Bij Doña Pakita eet je fusion ‘fun food', zoals ze zelf omschrijven. Van sushi tot hamburgers en van gyozas tot dungesneden t-bone steak. Het is echt een heel gezellig zaakje, zowel buiten (in een zijstraatje van de winkelstraat) als binnen. Het eten was ook echt verrassend lekker. Wij bestelden sushi, taco's, hamkroketjes, gyozas en tonijntartaar.

We hadden zoveel trek dat ik helemaal vergat foto's te maken van het eten 🙊. Behalve dan van de taco's die we voor een 2e keer hadden besteld omdat ze zo lekker waren.

Restaurante Las Maravillas

Tijdens een ander bezoekje aan Ronda zijn we bij het restaurantLas Maravillas‘ beland (na de teleurstelling van Tragatá). Het leek vanaf de buitenkant wel een beetje fout toeristisch maar ze kregen goede beoordelingen en wij vonden het uiteindelijk toch een aanrader.

Wij zaten in een leuke overdekte patio en bestelden: tonijn tatami, mini burger, kipspiesjes en een op lage temperatuur bereid eitje met aardappeltjes en zwarte truffel (aanrader!).

Lekkere wijntjes en tapas

Zin in een borrel aan het eind van de middag zonder heel uitgebreid te eten? Dan is ‘Entre Vinos' (een vinoteca oftewel wijnkelder) een leuke kleine bar met een flinke selectie aan wijnen 🍷. Ga zitten aan een van de wijntonnen buiten en laat je adviseren door het personeel. Bestel daarbij wat jamón ibérico, een kaasplankje, olijven, amandelen en bijvoorbeeld een mini hamburger.

Wat mij betreft alle ingrediënten voor een topmiddag!

Koffie & churros

Normaal gesproken ga ik altijd op zoek naar de hippe koffietentjes in Marbella. Ten eerste is dat in Ronda niet echt te vinden en ten tweede kan je het soms heel goed treffen bij een super traditionele tent die geen schoonheidsprijs verdiend. Een voorbeeld hiervan is Tapería Las Campanas. Rode plastic stoeltjes en een lelijke inrichting maar heerlijke krokante churros, een geroosterd croissantje, verse jus en een prima bakkie.

Volgens mij kan je hier ook wel lekker borrelen / eten aan het eind van de dag. Ze richten zich op glutenvrije tapas en wat ik ervan heb gezien, ziet het er niet slecht uit!

Overnachten in (de buurt van) Ronda

Zoals ik al eerder benoemde in deze blog is Ronda een toeristische trekpleister met een aantal hele populaire bezienswaardigheden. Als je 1 dag naar Ronda gaat wil je deze zeker gezien hebben, maar er is nog zoveel meer in de omgeving! Mijn advies is dan ook om in de buurt te overnachten zodat je iets meer tijd hebt om andere mooie plekken in de buurt te ontdekken.

Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden voor een overnachting in of rondom Ronda. Wil jij in het gezellige centrum verblijven, zodat je vanaf een restaurant of bar zo je bed in kan rollen? Kies dan bijvoorbeeld voor een hotel. Zoek jij meer een plek in de natuur? Kies dan voor een vakantiehuis, B&B, haciënda of finca.

Omdat er zoveel leuke accommodaties zijn in de omgeving van Ronda heb ik hier deze blog over geschreven. Lees onder andere meer over dit mooie ‘Arriadh Hotel'.

Overnachten in Ronda - hotel

Meest gestelde vragen over Ronda (FAQ)

Hoe lang is het rijden naar Ronda vanaf Marbella?

Het is ruim een uur rijden van het centrum van Marbella. Je rijd vanaf San Pedro de Alcántara omhoog de bergen in. In het begin van de route rij je door haarspeldbochten en heb je al vrij snel een aantal plekken langs de weg om je auto neer te zetten en te genieten van het prachtige uitzicht! Meer richting Ronda kom je bij een uitgestrekter landschap met veel wijnboerderijen om je heen.

Waar kan je het beste parkeren in Ronda?

Wij parkeerden in de parkeergarage ‘Parking Plaza Del Socorro‘, direct aan het plein ‘Plaza del Socorro'. Deze ligt in het centrum van het nieuwe gedeelte van de stad en is wat mij betreft een ideale start. Is jouw bezoek aan Ronda meer gericht op ‘La Ciudad', oftewel het oude centrum van de stad? Dan kan je ook parkeren op de betaalde parkeerplaats ‘El Castillo‘, dit is niet overdekt dus kan in de zomer erg heet worden.

Is Ronda geschikt om met kinderen te bezoeken?

Zeker! Vanaf dat ze (goed) kunnen lopen is Ronda een prima bestemming voor met kinderen! Jonger kan natuurlijk ook met een kinderwagen maar dat heb je wel iets minder vrijheid (denk aan trappen en smalle weggetjes).

Wij waren er met ons zoontje van 4. In deze blog heb ik een wandelroute beschreven die voor hem prima te lopen was (wel zonder de musea etc. daadwerkelijk te bezoeken). Tussendoor hebben we hem lekker laten spelen in een speeltuintje en hadden we iets lekkers bij ons voor een pauze op een bankje. Ook zou ik met jonge kinderen de afdaling naar de rivier overslaan. Je kan het bezoeken van Ronda natuurlijk ook over 2 dagen verdelen met een overnachting, dan zijn de afstanden wat minder groot en heb je toch alles kunnen zien.

Welke tijd van het jaar is het beste om Ronda te bezoeken?

Ronda is een drukbezochte stad, erg druk. Mocht je in de gelegenheid zijn zou ik buiten de (school)vakanties om gaan, dan kan je dit nog enigszins vermijden. Ondanks dat de temperaturen in de zomer niet buitenproportioneel warm zijn (zo'n 30-32ºC), vind ik het lekkerder om een stad in het voor- of najaar te bezoeken. Wij waren er zelf in de winter en dat was ook heerlijk met een dun jasje of vestje voor in de wind en op een terras in de zon zelf in je t-shirt.

Ben je rond de eerste week van september in de buurt van Ronda? Dan is hier groot feest! De feestweek ‘Fiësta de Pedro Romero‘ (vernoemd naar de beroemde stierenvechter uit Ronda) wordt uitbundig op straat gevierd in traditionele klederdracht.

Mijn conclusie: ga zeker een keer naar Ronda als je in Marbella op vakantie bent! Ja het is toeristisch en druk, maar het is ontzettend mooi. Als je iets langer de tijd hebt zou ik zeker in de buurt overnachten en ook de omgeving van Ronda ontdekken zodat een van de vele wijnhuizen of andere prachtige witte dorpjes. Heb jij een vraag over Ronda? Stel deze dan gerust via een reactie onder deze blog. En als jij er al geweest ben, ben ik benieuwd naar jouw ervaring. Gracias!

Op deze site kan je affiliatelinkjes tegenkomen. Dit betekent dat als jij hierop klikt en iets boekt, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar het geeft mij de mogelijkheid om leuke content over Marbella te blijven maken. De plekken die ik tip, zijn met zorg door mij uitgekozen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *